Mleczno-owsiane naleśniki z serkiem i owocami
Pyszne owocowe naleśniki z nieco innych składników. Ciasto nie zawiera mąki pszennej, a jedynie mąkę owsianą i mleko w proszku. Mają delikatny smak i konsystencję. Smaży się je nieco trudniej niż tradycyjne naleśniki, ponieważ trochę łatwiej przywierają i się rozrywają, ale ostatecznie nie jest tak źle – udało mi się żadnego nie rozwalić. W połączeniu ze słodkim, waniliowym serkiem oraz owocami stanowią przepyszne śniadanie lub deser idealny na lato :)
MLECZNO-OWSIANE NALEŚNIKI Z SERKIEM I OWOCAMI
(2 porcje)
- 5 czubatych łyżek mleka w proszku,
- 3 łyżki mąki owsianej,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- odrobina soli,
- niewielka ilość oleju do smażenia
nadzienie:
- 200g serka homogenizowanego naturalnego,
- cukier, ksylitol lub inne słodzidło (np. stewia, jeżeli ktoś lubi),
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (używam domowej roboty),
- 2 garście malin,
- 1 garść borówek amerykańskich lub leśnych jagód
Mleko w proszku, mąkę owsianą, jajka, mleko i sól zmiksować na gładkie ciasto. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż na zwykłe naleśniki. Odstawić na około 20 minut.
W tym czasie serek homogenizowany wymieszać z cukrem lub ksylitolem (1 łyżeczka) i ekstraktem z wanilii. W osobnym kubeczku również wymieszać jogurt ze słodzidłem. Połowę malin z 1 łyżeczką cukru zmiksować blenderem na sos.
Patelnię mocno rozgrzać, wylać odrobinę oleju i rozetrzeć ręcznikiem papierowym. Wylać chochelkę ciasta i rozprowadzić. Smażyć z obu stron na złocisty kolor, ostrożnie obracając. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki, każdorazowo natłuszczając patelnię za pomocą oleju i ręcznika papierowego.
Usmażone naleśniki smarować serkiem i składać w trójkąty. Ułożyć na talerzach, polać jogurtem i sosem malinowym. Posypać owocami i od razu podawać.
(inspiracja)
3 komentarze
Pyszne nalesniki!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie naleśniki.
Wypasione te naleśniki;)
OdpowiedzUsuń