Koktajl pomidorowo-maślankowy
Koktajl z pomidorów to napój idealny na upały – jest prawdziwą bombą witamin i składników mineralnych, na których utratę jesteśmy narażeni podczas wysokich temperatur. Do tego jest całkiem sycący, mimo że nie zawiera wiele kalorii. Może być podawany także w miseczkach jako chłodnik.
KOKTAJL POMIDOROWO-MAŚLANKOWY
(2 porcje)
- 3 średnie pomidory,
- 1 szklanka zimnej maślanki,
- 1 solidna łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku,
- ewentualnie odrobina tabasco lub szczypta chili w proszku,
- sól i pieprz
Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórki. Usunąć pestki, a miąższ wrzucić do kielicha blendera. Wlać maślankę, dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę soli i zieleninę, opcjonalnie także tabasco. Całość dokładnie zmiksować. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć pieprzem.
2 komentarze
koktajl z pomidorów i maślanki? Pierwsze słyszę :)
OdpowiedzUsuńZaciekawiłaś mnie, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuń