Obsługiwane przez usługę Blogger.

Koktajl pomidorowo-maślankowy

By 11:09 , , ,

Koktajl z pomidorów to napój idealny na upały – jest prawdziwą bombą witamin i składników mineralnych, na których utratę jesteśmy narażeni podczas wysokich temperatur. Do tego jest całkiem sycący, mimo że nie zawiera wiele kalorii. Może być podawany także w miseczkach jako chłodnik. 

Photobucket 

KOKTAJL POMIDOROWO-MAŚLANKOWY 
(2 porcje) 
  • 3 średnie pomidory, 
  • 1 szklanka zimnej maślanki, 
  • 1 solidna łyżeczka koncentratu pomidorowego, 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku, 
  • ewentualnie odrobina tabasco lub szczypta chili w proszku, 
  • sól i pieprz 

Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórki. Usunąć pestki, a miąższ wrzucić do kielicha blendera. Wlać maślankę, dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę soli i zieleninę, opcjonalnie także tabasco. Całość dokładnie zmiksować. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć pieprzem.

 

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze