Obsługiwane przez usługę Blogger.

Turecka zupa ezogelin

By 18:25 , ,

Tę zupę miałam ochotę wypróbować na długo zanim kasza bulgur wpadła w moje ręce. Właściwie to dzięki temu przepisowi dowiedziałam się o takim składniku. Kasza bulgur jest dość grubą kaszą otrzymywaną z pszenicy. Popularna jest w kuchni Bliskiego Wschodu, gdzie wykorzystuje się ją do m.in. sałatki tabbouleh
Ezogelin jest bardzo smaczną i pożywną zupą, idealną na chłodniejsze dni, które – niestety – niedługo pewnie nastaną. 

Photobucket 

EZOGELIN (TURECKA ZUPA Z SOCZEWICY I KASZY BULGUR) 
(4 porcje) 
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy, 
  • ¼ szklanki kaszy bulgur, 
  • 5 szklanek wody lub bulionu warzywnego, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • 1 łyżka papryki w proszku (dałam słodką) + trochę do dekoracji, 
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku (opcjonalnie), 
  • szczypta suszonej mięty (dałam kilka posiekanych listków świeżej), 
  • 1-2 łyżki oliwy, 
  • 1 łyżka mąki, natka pietruszki do dekoracji, 
  • sól i pieprz 

W garnku zagotować wodę lub bulion. Soczewicę i kaszę bulgur przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, po czym dodać do garnka. Gotować 10 minut, następnie dodać posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować kolejne 10-15 minut. 
W tym czasie na małej patelni lub w rondelku podgrzać oliwę, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Pomidorową zasmażkę dodać do zupy wraz z miętą i papryką w proszku. Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Przed podaniem posypać natką pietruszki i papryką w proszku. 


(na podstawie przepisu stąd, z moimi zmianami) 

Turcja od kuchni Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015 Wegetariański obiad V

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Uwielbiam kaszę bulgur, ta zupa też mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda niezwykle apetycznie, jak kupię bulgur na pewno spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń