Obsługiwane przez usługę Blogger.

Lahmacun

By 19:00 , , ,

Lahmacun to rodzaj tureckiej pizzy na bardzo cieniutkim spodzie z drożdżowego ciasta. Charakterystyczne dla tej popularnej ulicznej przekąski jest to, że nadzienie nie zawiera sera, a jedynie przyprawione mięso mielone z niewielkim dodatkiem warzyw. Lahmacun najlepszy jest prosto z pieca i muszę potwierdzić, że bardzo nam smakował :) 

Lahmacun przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Zuzią, Shinju, Siankoo, Panną Malwinną, Emilią i Martynosią.



LAHMACUN 
(3-4 sztuki) 
ciasto: 

  • 200g mąki, 
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży, 
  • szczypta soli, 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • 2/3 szklanki wody 

nadzienie: 

  • 250g mielonej wołowiny, 
  • baraniny lub jagnięciny (użyłam wołowiny), 
  • 1 pomidor, 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 
  • 1 zielona podłużna turecka papryka (zastąpiłam ½ białej spiczastej papryki polskiej), 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • ½ łyżeczki kuminu,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku, 
  • sól i pieprz 

Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, sól i oliwę. Wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (około 45 minut). 
Pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać. Pokroić na ćwiartki i usunąć pestki. Z papryki usunąć gniazdo nasienne. Pomidora, paprykę i cebulę bardzo drobno posiekać. 
Mięso włożyć do miski, dodać posiekane warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat i wszystkie przyprawy. Całość bardzo dokładnie wyrobić dłonią, aż masa mięsna połączy się ze wszystkimi składnikami. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części (można też na 4 mniejsze). Na podsypanym mąką blacie rozwałkować bardzo cienko owalne placki. Placki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym placu rozsmarować cienką warstwą masę mięsną (ja zrobiłam marginesy i nie nałożyłam mięsa na boki, ale jak widać na zdjęciu nie ma to sensu, bo mięso i tak się kurczy podczas pieczenia). 
Lahmacun piec w 250 stopniach przez około 15 minut, aż brzegi ciasta zrobią się złociste, a masa mięsna brązowa i wypieczona. 



Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Wygląda w prost wspaniale! Przepis jest godny wypróbowania myślę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. I jeszcze ze mną :) Bardzo lubię te placki. Kiedyś w Warszawie była mała turecka knajpka, która je sprzedawała. Uwielbiałam je kupować i bardzo żałuję, że to miejsce nie przetrwało do dziś. Twoje placki są bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ups, sorki Shinju, pogubiłam się trochę kto piekł, ale już Cię podlinkowałam :)

      Usuń
  3. lachmaczun najlepszy jest w Turcji nigdzie indziej tak dobrego nie jadłam ;/

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie Tobie wyszły :) dziękuję za wspólne gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń