Zakręcony chlebek z suszonymi pomidorami i chili
Do sałatki z grillowanym serem halloumi podałam smakowicie zakręcony chlebek z pikantnym nadzieniem :) Był naprawdę pysznościowy i smakował trochę jak pizza. Taki efektownie wyglądający chlebek nie jest wbrew pozorom trudny do zrobienia – może się skusicie? :)
Chlebek przygotowałam w ramach wspólnego pieczenia z Emilią i Mopsikiem :)
ZAKRĘCONY CHLEBEK Z SUSZONYMI POMIDORAMI I CHILI
- 300g mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 650),
- 5g suchych drożdży,
- 2/3 łyżeczki soli,
- 2/3 łyżeczki cukru,
- 200ml bardzo ciepłej wody,
- 2 łyżki oliwy,
- ½ średniej wielkości cebuli,
- 3 solidne łyżeczki pasty z suszonych pomidorów*,
- ½ papryczki chili (bez pestek),
- odrobina mleka do posmarowania chlebka
Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, sól i cukier, wymieszać. Wlać wodę i 1 łyżkę oliwy, zagnieść gładkie, lśniące ciasto (ja najpierw użyłam miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego, a później wyrabiałam ciasto jeszcze chwilę ręcznie). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
W tym czasie cebulę i chili (bez pestek) bardzo drobno posiekać. Na niewielkiej patelni rozgrzać drugą łyżkę oliwy, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż się zeszkli. Następnie dodać chili i pastę z suszonych pomidorów, wszystko razem dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko podsypać mąką. Wyłożyć ciasto i rozpłaszczyć na kwadrat mniej więcej 25 x 25 cm. Na cieście rozsmarować cienką warstwą nadzienie, zostawiając 3-4 cm marginesy ze wszystkich stron. Następnie zwinąć ciasto jak roladę, a boki dokładnie skleić. Chlebek ułożyć złączeniem do dołu i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika, posmarować chlebek mlekiem.
Piec w 180 stopniach przez pół godziny, aż wierzch zrobi się złocistobrązowy. Upieczony chlebek przełożyć do wystudzenia na kratkę, aby nie zawilgł od spodu.
* jeśli nie macie gotowej pasty z suszonych pomidorów, wystarczy zmiksować blenderem 5-6 kawałków suszonych pomidorów w oleju z 1 ząbkiem czosnku. Warto także dodać szczyptę suszonych ziół prowansalskich.
3 komentarze
Wygląda bardzo apetycznie...
OdpowiedzUsuńChlebek-pierwsza klasa;)
OdpowiedzUsuńŚwietny! Na pewno wypróbuję przepis. Dziękuję za kolejne owocne wspólne pieczenie ;)
OdpowiedzUsuń