Turlu - pieczone warzywa po turecku
Turlu to rodzaj warzywnego gulaszu przygotowywanego z sezonowych warzyw. Jego turecka nazwa oznacza dosłownie „różności” i taki właśnie jest skład tej potrawy ;) W zależności od pory roku mogą się w nim znaleźć przeróżne warzywa... Jednak najlepszą porą na przygotowanie turlu jest późne lato i jesień, kiedy większość warzyw jest najsmaczniejsza i najtańsza :)
Turlu można przygotowywać w garnku na kuchence albo w piekarniku – ja skorzystałam z tej drugiej opcji. Jest to obiad, który praktycznie robi się sam, a smakuje wyśmienicie :)
Pieczone warzywa podałam razem ze świeżo upieczonym, azerbejdżańskim chlebem tandir.
TURLU – PIECZONE WARZYWA PO TURECKU
(4 porcje)
- 1 niewielka cukinia,
- 1 niewielki bakłażan,
- 2 papryki (dałam 1 czerwoną i 1 żółtą),
- 2 średnie ziemniaki,
- duża garść fasolki szparagowej,
- 1 czerwona cebula,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- sól i pieprz,
- 2-3 łyżki oliwy (użyłam oliwy aromatyzowanej czosnkiem)
- olej lub oliwa do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Ziemniaki i cebulę obrać, z fasolki obciąć końcówki, papryki oczyścić z gniazd nasiennych. Wszystkie warzywa pokroić w dużą kostkę (wielkości kęsa) i włożyć do miski. Dodać sól, pieprz, oregano, ostrą paprykę w proszku, koncentrat pomidorowy i oliwę. Wszystko razem dokładnie wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Piec pod przykryciem w 180 stopniach przez 1 godzinę (moje naczynie nie ma przykrywki, nakryłam je więc folią aluminiową).
2 komentarze
pyszny pomysł na obiad :D
OdpowiedzUsuńCiekawa i bardzo prosta do przygotowania potrawa. Podoba mi się ;)
OdpowiedzUsuń