Obsługiwane przez usługę Blogger.

Owsianka z Jamajki

By 17:20 , , , ,

Dawno nie robiłam żadnej owsianki, dlatego chętnie skusiłam się na ten jamajski przepis. Zaintrygował mnie dodatek słodkiego mleka skondensowanego i śmietany. Owsianka wyszła pyszna i bardzo aromatyczna. Trochę brakowało mi w niej owoców, ale z pewnością nic nie stoi na przeszkodzie, by następnym razem dodać do niej pomarańczę, mango lub banana :) 

 

OWSIANKA Z JAMAJKI 
(1 porcja)
½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych, 
1 szklanka wody, 
3 łyżki słodzonego mleka skondensowanego, 
1-2 łyżeczki cukru trzcinowego, 
1 łyżeczka kwaśnej śmietany, 
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (np. domowej roboty
szczypta mielonego cynamonu, 
odrobina startej gałki muszkatołowej 

Zagotować wodę, wsypać płatki owsiane i gotować na małym ogniu około 5 minut, aż będą miękkie. Zdjąć z ognia, dodać mleko skondensowane, śmietanę, cukier do smaku i ekstrakt z wanilii. Owsiankę przelać do miseczki i posypać cynamonem oraz gałką muszkatołową. 


(na podstawie przepisu z blogu Grumków)


 



 Kuchnia Ameryki Północnej

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. A czy można tą owsianke zrobić na chudym mleku zamiast wody ? :)

    OdpowiedzUsuń