Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ryż kokosowy

By 10:40 , ,

Smaczny ryż o kokosowym posmaku, który doskonale pasuje do potraw kuchni azjatyckiej czy karaibskiej. Świetnie łagodzi smak mięs w ostrym sosie. Tak było w tym przypadku – kokosowy ryż podałam do wieprzowiny vindaloo :) 

Photobucket 

RYŻ KOKOSOWY 
(2 porcje) 
100g ryżu, 
1 łyżeczka masła, 
1 cebulka dymka, 
1 mała puszka (165ml) mleka kokosowego, 
sól, 
szczypta cukru 

W rondelku o grubym dnie stopić masło. Dodać posiekaną dymkę wraz ze szczypiorem i krótko przesmażyć. Wsypać ryż i smażyć jeszcze kilkanaście sekund. Wlać mleko kokosowe i dolać tyle wody, aby sięgała około 1cm ponad powierzchnię ryżu. Dodać szczyptę soli i cukru. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 15 minut, aż ryż wchłonie płyn. 
Na koniec dokładnie wymieszać.

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. nie jadłam takiego, tylko jaśminowy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny pomysł z dodaniem mleka kokosowego, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o, taki ryż to byłby dla mnie idealny :)

    OdpowiedzUsuń