Obsługiwane przez usługę Blogger.

Haitańska potrawka z kurczaka

By 10:13 , , , ,

Smaczna i kolorowa potrawka z kurzych udek i papryki, czyli coś na ubarwienie marcowej szarugi. Chociaż potrawa ta pochodzi z wyspy Haiti, to jej składniki są u nas powszechnie dostępne. Warto spróbować :)

Photobucket

HAITAŃSKA POTRAWKA Z KURCZAKA
(4 porcje)
8 udek z kurczaka (pałek),
1 czerwona papryka,
1 żółta papryka,
1 zielona papryka,
1 puszka krojonych pomidorów,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
500ml bulionu z kurczaka,
2-3 łyżki słodkiego sosu chili,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka mąki pszennej,
suszony tymianek,
1 liść laurowy,
sól i pieprz

Papryki i cebulę pokroić w paseczki.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę. Partiami obsmażyć udka ze wszystkich stron, po czym odłożyć na bok. Na patelnię wrzucić cebulę, papryki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć około 3 minuty, wsypać mąkę i zasmażać jeszcze minutę. Wlać bulion, gotować kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje. Dodać pomidory, sos chili, szczyptę tymianku, liść laurowy oraz pieprz do smaku. Włożyć udka i gotować na małym ogniu około 40 minut. Na koniec wyjąć liść laurowy i ewentualnie doprawić solą i pieprzem wg uznania.
Podawać z ryżem.


(przepis z książki „Podróże kulinarne. Kuchnia karaibska”)


Kuchnia Ameryki Północnej

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze