Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ryż migdałowy

By 17:26 , ,

Do karaibskiego kurczaka kokosowego podałam ryż migdałowy jako dodatek. Dość łatwo się go robi i stanowi fajną odmianę od zwyczajnego ryżu :) 


Photobucket 

RYŻ MIGDAŁOWY
(2 porcje) 
100g ryżu basmati, 
1 łyżeczka masła, 
ok. 200ml bulionu warzywnego, 
3 łyżki płatków migdałowych,
ewentualnie odrobina soli 

Płatki migdałowe lekko podprażyć na suchej patelni. 
W rondelku stopić masło, wsypać ryż i smażyć na niedużym ogniu przez pół minuty. Zalać bulionem tak, aby sięgał ok. 1cm ponad poziom ryżu. Ewentualnie dosolić, jeśli bulion jest mało słony. Naczynie przykryć i gotować na małym ogniu około 15 minut, aż ryż wchłonie bulion. Na koniec dodać płatki migdałowe i dokładnie wymieszać.

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Na pewno pięknie pachnie.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm pyszności
    lubieessc.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. O świetny pomysł, już wiem co zrobię sobie dzisiaj na kolację:) Dzięki

    OdpowiedzUsuń