Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

By 19:00 , ,

Ostatnio w mojej kuchni było dość egzotycznie, więc dla odmiany przygotowałam prostą, tradycyjną zapiekankę – a to w ramach wspólnego gotowania w temacie „trzy po trzy”, tym razem z wykorzystaniem ziemniaków, kiełbasy i szałwii. Szałwia nadała z pozoru zwyczajnej zapiekance fantastyczny aromat :)
Dobrze jest od czasu do czasu wrócić do takich potraw ;)

A razem ze mną potrawy z wykorzystaniem ziemniaków, kiełbasy i szałwii przygotowały Panna Malwinna i Siankoo.


 

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ
(4 porcje)
  • 1kg ziemniaków, 
  • 500g kiełbasy (u mnie toruńska), 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 300ml śmietany 18%, 
  • 1 łyżka mąki, 
  • 1 jajko, 
  • 150ml bulionu mięsnego, 
  • 200g żółtego sera, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • kilka listków szałwii (można zamiast niej użyć np. tymianku), 
  • igiełki z 2 gałązek rozmarynu, 
  • sól i pieprz 

Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo (ok. 10-12 minut). Odcedzić. 
Cebulę pokroić w piórka. 
Kiełbasę pokroić w plastry. Podsmażyć na łyżce oleju na patelni. Wyjąć z patelni i odłożyć na bok, a na patelnię wrzucić cebulę. Smażyć, a gdy się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. 
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oleju. 
Układać warstwami: 
1/3 ziemniaków, 
½ kiełbasy, 
szałwię i rozmaryn, 
½ cebuli z czosnkiem, 
odrobinę sera, 
1/3 ziemniaków, 
½ kiełbasy, 
szałwię i rozmaryn, 
½ cebuli z czosnkiem,
odrobinę sera, 
pozostałe 1/3 ziemniaków, 
pozostały ser. 
Śmietanę zmiksować z jajkiem , mąką i bulionem, doprawić solą i pieprzem. Polać całą zapiekankę. Piec w 180 stopniach około 45 minut.

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. mniammmmmmmmmmmmmmmmmm takie dania, to ja rozumiem:D pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, zrobiłam, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. zapiekanka wyszła bardzo smaczna. nawet odgrzewana na kolejny dzień, nie traci smaku. zamiast szałwi dodałam bazylii - też nie popsuło to smaku :)

    polecam :)

    OdpowiedzUsuń