Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Ostatnio w mojej kuchni było dość egzotycznie, więc dla odmiany przygotowałam prostą, tradycyjną zapiekankę – a to w ramach wspólnego gotowania w temacie „trzy po trzy”, tym razem z wykorzystaniem ziemniaków, kiełbasy i szałwii. Szałwia nadała z pozoru zwyczajnej zapiekance fantastyczny aromat :)
Dobrze jest od czasu do czasu wrócić do takich potraw ;)
A razem ze mną potrawy z wykorzystaniem ziemniaków, kiełbasy i szałwii przygotowały Panna Malwinna i Siankoo.
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ
(4 porcje)
- 1kg ziemniaków,
- 500g kiełbasy (u mnie toruńska),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 300ml śmietany 18%,
- 1 łyżka mąki,
- 1 jajko,
- 150ml bulionu mięsnego,
- 200g żółtego sera,
- 2 łyżki oleju,
- kilka listków szałwii (można zamiast niej użyć np. tymianku),
- igiełki z 2 gałązek rozmarynu,
- sól i pieprz
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo (ok. 10-12 minut). Odcedzić.
Cebulę pokroić w piórka.
Kiełbasę pokroić w plastry. Podsmażyć na łyżce oleju na patelni. Wyjąć z patelni i odłożyć na bok, a na patelnię wrzucić cebulę. Smażyć, a gdy się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oleju.
Układać warstwami:
1/3 ziemniaków,
½ kiełbasy,
szałwię i rozmaryn,
½ cebuli z czosnkiem,
odrobinę sera,
1/3 ziemniaków,
½ kiełbasy,
szałwię i rozmaryn,
½ cebuli z czosnkiem,
odrobinę sera,
pozostałe 1/3 ziemniaków,
pozostały ser.
Śmietanę zmiksować z jajkiem , mąką i bulionem, doprawić solą i pieprzem. Polać całą zapiekankę. Piec w 180 stopniach około 45 minut.
3 komentarze
mniammmmmmmmmmmmmmmmmm takie dania, to ja rozumiem:D pychota!
OdpowiedzUsuńPycha, zrobiłam, polecam!
OdpowiedzUsuńzapiekanka wyszła bardzo smaczna. nawet odgrzewana na kolejny dzień, nie traci smaku. zamiast szałwi dodałam bazylii - też nie popsuło to smaku :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)