Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak jerk

By 10:44 , , , , ,

Jerk to styl gotowania potraw oraz nazwa mieszanki przypraw pochodząca z Jamajki. Bazą przyprawy jerk jest mielone ziele angielskie, papryczka scotch bonnet oraz brązowy cukier, ale w skład mieszanki wchodzi także wiele innych składników, m.in. czosnek, cytrusy, gałka muszkatołowa, goździki i cynamon. Oczywiście poszczególne przepisy na przyprawę jerk mniej lub bardziej różnią się od siebie, niemniej podstawowe składniki są zwykle te same. 
Przyprawą jerk naciera się mięso, a następnie opieka na grillu. Zazwyczaj metodę tę stosuje się do kurczaka i wieprzowiny, ale tak naprawdę „jerk” może być wszystko, także kiełbaski lub tofu. 
Charakterystycznadla potraw „jerk” jest ich barwa, niemal czarna i przypalona. To zasługa cukru, który karmelizuje się podczas opiekania. Mój kurczak i tak wyszedł mało poprzypalany, jak widać, ale szczerze mówiąc, po prostu taki wolałam ;) 
Mięso, choć wygląda niepozornie i dość zwyczajnie, zaskakuje bogactwem smaków i niezwykłym aromatem. Warto spróbować,bo jest bardzo smaczne! :) 

Photobucket 

KURCZAK JERK 
(2 porcje) 
2 filety z kurczaka, 
1 łyżka jogurtu naturalnego, 
1 łyżeczka sosu chili (np. tabasco), 
1 łyżeczka startej skórki z limonki, 
1 łyżka soku z limonki, 
½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 
½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, 
odrobina (na czubku noża) gałki muszkatołowej, 
odrobina (na czubku noża) mielonych goździków, 
odrobina (na czubku noża) cynamonu, 
szczypta soli, 
½ cebuli, 
1 ząbek czosnku, 
1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 
1 łyżeczka posiekanych listków kolendry, 
1 łyżeczka ziarnistej musztardy, 
1 łyżeczka brązowego cukru, 
1 łyżka oliwy 

Kurczaka umyć, osuszyć i lekko rozbić. Wszystkie przyprawy wymieszać z jogurtem i musztardą, powstałą marynatą nasmarować kurczaka i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
Oliwę rozgrzać na patelni grillowej i usmażyć kurczaka z obu stron. 
Mięso można upiec także na tradycyjnym grillu (właściwie tak jest najlepiej :) 


(inspiracja z bloga Grumków, z moimi zmianami) 



Kuchnia Ameryki Północnej

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. cześć Mirabelko :) często robiłam piersi z kurczaka marynowane w jogurcie naturalnym i oliwie i ziołach prowansalskich. Twoja propozycja jest pyszna :) chciałam jednak dodać, że... nie miałam wszystkich przypraw i pominęłam dodanie goździków, kolendry i cynamonu :)

    swoją drogą powinnaś zrobić zakładkę "niskokaloryczne", bo ta potrawa taka właśnie jest :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :) Planuję właśnie taką zakładkę, tylko wciąż brakuje mi czasu by do tego przysiąść... ale może już niebawem :)

      Usuń