Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kubańska zupa z kurczakiem

By 10:30 , , ,

Dawno nie gotowałam żadnej zupy, dlatego chętnie skusiłam się na kubańską wersję zupy warzywno-kurczakowej. No i oboje z M. przyznajemy, że jest bardzo, bardzo smaczna :) Nie wymaga przy tym wiele zachodu, a jedynie trochę czasu na ugotowanie się mięsa. W wersji dla dzieci i dla tych, co nie lubią ostrości, można pominąć zielony pieprz.

Photobucket 

KUBAŃSKA ZUPA Z KURCZAKIEM
(4 porcje) 
2 ćwiartki kurczaka (udka + podudzia), 
1 wątróbka z kurczaka, 
1 cebula, 
2 ząbki czosnku, 
2 średnie ziemniaki, 
2 średnie marchewki, 
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 
szczypta szafranu lub kurkumy,
ok. 60g makaronu wermiszel (nitki), 
1 łyżka soku z limonki, 
1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu (można pominąć), 
sól i pieprz 

Mięsu umyć, włożyć do garnka, zalać 5 szklankami wody, dodać sporą szczyptę soli, posiekaną cebulę i czosnek. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Gotować kolejne 30 minut. Wyjąć mięso, a bulion z warzywami zmiksować. Do zupy dodać koncentrat pomidorowy, szafran/kurkumę, makaron i szczyptę oregano. Gotować kilka minut, do miękkości makaronu. 
W tym czasie obrać mięso z kości i dodać je do zupy. Na koniec doprawić pieprzem i ewentualnie jeszcze solą, skropić sokiem z limonki. 
Zupę można także doprawić zielonym pieprzem. 


(na podstawie przepisu z blogu Grumków


 Kuchnia Ameryki Północnej Festiwal Kuchni Kubańskiej

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. ciekawy pomysł, wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już nabrałam na nią ochoty !

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda i ten intensywny kolor ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Byłam na Kubie i jadłam taka zupę u gospodarzy u których mieszkaliśmy i była bardzo smaczna , ale na pewno była bez zielonego pieprzu

    OdpowiedzUsuń