Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak z szynką i mango po jamajsku

By 10:17 , , ,

Jeśli lubicie połączenie mięsa i owoców, a do tego mleko kokosowe, gorąco polecam Wam ten przepis. Jest bardzo egzotyczny i zaskakuje bogactwem smaków. Oryginalny przepis z książki miał potencjał, ale nie do końca mnie zachwycił. Skróciłam więc czas gotowania, zrezygnowałam z dodatku jogurtu, smak podkręciłam odrobiną chili, a efekt końcowy był dużo lepszy. Pychota! 

Photobucket 

KURCZAK Z SZYNKĄ I MANGO PO JAMAJSKU 
(4 porcje) 
2 duże filety z piersi kurczaka, 
1 nieduża cebula, 
100g szynki w plastrach, 
1 dojrzałe mango, 
1 jabłko, 
1 niezbyt dojrzały banan, 
2 pomidory, 
300ml mleka kokosowego, 
1 łyżka soku z cytryny, 
1 płaska łyżka przyprawy curry, 
½ łyżeczki cynamonu, 
½ łyżeczki mielonego kardamonu, 
½ łyżeczki chili w proszku, 
odrobina gałki muszkatołowej, 
sól i pieprz do smaku, 
1-2 łyżki oleju 

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Szynkę i obrane owoce i pomidora pokroić w kostkę.
W głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić kurczaka i cebulę. Smażyć, aż mięso zetnie się z wierzchu. Dodać szynkę, curry, cynamon, kardamon, chili i gałkę muszkatołową, smażyć jeszcze około minuty. Wlać mleko kokosowe i sok z cytryny, dodać owoce i pomidora. Gotować 10-15 minut, aż owoce zmiękną, a sos nieco się zagęści. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. 
Podawać z ryżem. 


(przepis z książki „Podróże kulinarne. Kuchnia karaibska” z moimi zmianami) 


Photobucket 


Ażeby lepiej wczuć się w klimat Jamajki, polecam przesłuchać ten kawałek Major Lazer. Od pewnego czasu jestem od niego uzależniona, zarówno od muzyki, jak i od teledysku , nagranego w stolicy Jamajki – Kingston. Mogę tego słuchać w nieskończoność :) 



 Kuchnia Ameryki Północnej

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Ja bardzo lubię takie połączenia, choć przyznam, że banana nigdy nie dodawałam, więc koniecznie muszę spróbować :) Potrawa prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne danie! Smaczne, aromatyczne i sycące. Dodałam czerwona pastę curry.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł! cieszę się, że smakowało :)

      Usuń