Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ryba a la Santa Barbara

By 17:30 , ,

Nie przepadam za panierowaną rybą, nie lubię bułki tartej nasiąkniętej rybim aromatem, ale panierka z wiórków kokosowych to zupełnie inna bajka. Tak przygotowana ryba smakuje super, a w połączeniu z sosem na bazie mleka kokosowego to już w ogóle poezja. Pycha! Przepis, podobnie jak i poprzedni, pochodzi z kuchni kubańskiej :) 

Photobucket 

RYBA A LA SANTA BARBARA 
(4 porcje) 
4 filety z ryby morskiej, np. lucjan lub dorsz 
½ szklanki mąki, 
2 jaja, 
2/3 szklanki wiórków kokosowych, 
1 łyżka posiekanej natki pietruszki (pominęłam, zapomniałam), 
olej do smażenia, 
sól i pieprz 

sos: 
1 średnia cebula, 
1 czubata łyżeczka mąki, 
szczypta kurkumy, 
1 łyżka masła, 
½ szklanki białego wytrawnego wina, 
300ml mleka kokosowego 


Przygotować sos: drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać mąkę i kurkumę, chwilę zasmażać. Mieszając, wlać wino, a następnie mleko kokosowe. Gotować, aż sos nieco się zredukuje i zagęści. Doprawić solą i pieprzem. 
Rybę umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Panierować w mące, roztrzepanych jajkach a na koniec w wiórkach kokosowych wymieszanych z posiekaną natką . Smażyć na oleju na złoty kolor, a następnie osączyć na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu. 
Rybę polać ciepłym sosem. 
Podawać z ryżem. 


(na podstawie przepisu z blogu Grumków




Kuchnia Ameryki Północnej Festiwal Kuchni Kubańskiej

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Wiórki też bardzo chłoną niestety.. :(
    wygląda pyyysznie ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiórki mają wyrazisty smak w przeciwieństwie do bułki, wg mnie nie chłoną jednak rybiego aromatu tak bardzo, bo mają swój własny :)

      Usuń
  2. Fantastyczny pomysł i pewnie smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń