Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ryba w kubańskim stylu

By 17:50 , , ,

Fajny i ciekawy przepis na rybę duszoną w aromatycznym sosie pomidorowym. Oliwki i kapary dodają potrawie wyrazistości, a chili odrobiny pikanterii. Potrawa ta jest nie tylko smaczna i łatwa do przygotowania, ale także niskokaloryczna, a przy tym pełnowartościowa. Po prostu same zalety :) Idealna na lekki i szybki obiad!


Photobucket 

RYBA W KUBAŃSKIM STYLU
(2 porcje)
2 filety po ok. 250g z okonia morskiego lub dorsza,
1 łyżka oliwy,
½ cebuli,
2 ząbki czosnku,
1 puszka krojonych pomidorów,
½ szklanki białego wytrawnego wina,
3 łyżki pokrojonych zielonych oliwek nadziewanych papryką,
1 łyżka kaparów,
szczypta chili w proszku,
sól i pieprz,
1 łyżka oliwy,
świeża kolendra

Filety rybne oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze kilkanaście sekund. Wlać wino i pomidory z puszki, dodać oliwki i kapary. Doprawić solą i pieprzem, gotować około 5 minut, aż sos nieco odparuje. Do sosu włożyć rybę, przykryć i dusić 10-12 minut. Na koniec dodać posiekaną kolendrę.


(przepis z bloga Grumków, z moimi małymi zmianami)


Kuchnia Ameryki Północnej Festiwal Kuchni Kubańskiej

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Bardzo zachęcająca i lekka propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  2. hm, ciekawe, czy tofu by pasowało zamiast rybki? jak sądzisz? strasznie podoba mi się oprawa! ale od jakiegoś czasu przeszłam na wegetarianizm i eliminuję, a przynajmniej staram się eliminować z jadłospisu wszystko, co kiedyś żyło :p

    OdpowiedzUsuń
  3. ale smakołyki!:D boskie danie

    OdpowiedzUsuń