Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak z gruszkami w sosie waniliowym

By 10:15 , ,

Po prostym, lecz bardzo smakowitym budyniu waniliowym przyszła pora na coś bardziej wykwintnego – tym razem połączyłam wanilię z kurczakiem, tworząc waniliowy zestaw obiadowy. Rok temu w ramach Waniliowego Weekendu przygotowałam schab w sosie waniliowym, więc takie połączenie jest mi już zupełnie niestraszne. Dla większości z Was zapewne jest to jednak zupełna nowość. Dlatego spieszę z wyjaśnieniem: wanilia w takich potrawach smakuje zupełnie inaczej niż w budyniu czy mlecznym sosie. I uważam, że jak najbardziej do mięsa pasuje. 
 Sos do kurczaka, jaki proponuję dzisiaj, jest wprawdzie słodki (zawiera miód i cukier), jednak bardzo dobrze komponuje się z delikatnym białym mięsem. Warto spróbować :) 

 

KURCZAK Z GRUSZKAMI W SOSIE WANILIOWYM
(2 porcje) 
  • 2 filety z kurczaka, 
  • ½ laski wanilii, 
  • 2 gruszki, 
  • 150ml białego wina,
  • 100ml bulionu drobiowego, 
  • 1 łyżka brązowego cukru, 
  • 1 łyżeczka miodu, 
  • 2 łyżki oleju, 
  • sól i pieprz 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Połówkę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka. 
W rondelku połączyć wino, bulion, miód, cukier, ziarenka i skórkę z wanilii. Dodać gruszki i gotować na dużym ogniu około 7 minut, aż sos nieco odparuje, a gruszki zmiękną. 
Filety oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem, a obok ułożyć gruszki. Wstawić do piekarnika na 10-12 minut. 
Kurczaka podawać polanego sosem, razem z gruszkami. 

Ja jako dodatki podałam ryż (parboiled z dzikim) i gotowany na parze kalafior romanesco :) 


(zainspirowane tym przepisem, z moimi zmianami) 



Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. pieknie to podałaś!

    www.smykwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ cudnie to wygląda, a jak musi pięknie pachnieć...

    pozdrawiam :)

    czarodziejkasmakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj robiłam na obiad, bardzo smaczne! :)
    pozdrawiam, Justyna

    OdpowiedzUsuń