Skrzydełka jerk
Kurczak jerk to popularna karaibska potrawa, o czym pisałam niedawno, podając przepis na filety smażone właśnie w tym stylu. Tym razem proponuję pieczone skrzydełka kurczaka, marynowane uprzednio w mieszance przypraw jerk. Zastosowałam nieco inne zestawienie składników marynaty, ale podstawowe elementy przyprawy jerk, czyli ziele angielskie, brązowy cukier i chili są niezmienne :) Skrzydełka wyszły bardzo smaczne!
SKRZYDEŁKA JERK
(4 porcje)
16 skrzydełek z kurczaka,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka brązowego cukru,
1 łyżka marynowanych papryczek jalapeno,
1 łyżeczka skórki startej z cytryny,
1 łyżeczka pieprzu,
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego,
½ łyżeczki suszonego tymianku,
½ łyżeczki mielonego cynamonu,
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
6 kropel sosu tabasco,
2-3 łyżki oleju,
sól
Cebulę bardzo drobno posiekać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy i olej. Skrzydełka umyć, osuszyć, usunąć końcówki i wymieszać z marynatą . Włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie umieścić w żaroodpornym naczyniu i piec w 220 stopniach przez około 30-35 minut.
(inspiracja z bloga Grumków, z moimi zmianami)
0 komentarze