Spaghetti z brokułami i mascarpone
Może i niezbyt wymyślny, ale za to szybki i smaczny przepis na makaron, z którego przygotowaniem poradzi sobie chyba każdy ;) Serek mascarpone nadaje potrawie aksamitnej, kremowej konsystencji, a boczek wyrazistości. No i brokuły, które uwielbiamy i które zdecydowanie grają tu pierwsze skrzypce :) Pycha!
SPAGHETTI Z BROKUŁAMI I MASCARPONE
(2 porcje)
180g spaghetti,
250g brokułów (mogą być mrożone),
75g boczku pokrojonego w cienkie plastry,
½ małej cebuli,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki sera macarpone,
100ml bulionu warzywnego,
bazylia (świeża lub suszona),
1 łyżka oliwy,
sól i pieprz
Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą.
Boczek pokroić w paski, cebulę posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę i boczek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze pół minuty. Wlać bulion i dodać brokuły. Dusić 2-3 minuty, rozdrabniając brokuły na mniejsze różyczki. Dodać mascarpone, doprawić bazylią, solą i pieprzem. Mieszając, gotować jeszcze chwilę, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
W tym czasie makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z sosem. Podawać od razu.
(przepis stąd, z moimi zmianami)
7 komentarze
Mascarpone i brokuły - brzmi zachęcająco :) Ja dziś robię na obiad makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i mascarpone :)
OdpowiedzUsuńRaz użyłam mascarpone, do sosu ze szpinaku, i rewelacja...
OdpowiedzUsuńtak więc pewnie Twoja propozycja jest zapewne bardzo smaczna!
Znam uboższą wersję,ale zgadzam się,że z brokułem smakuje przednio:)
OdpowiedzUsuńOstatnio ciągle widzę jakieś przepisy z serkiem mascarpone. Chyba w końcu muszę go sobie kupić. :)
OdpowiedzUsuńSmacznie i wiosennie. Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńTo jeden z moich ulubionych domowych fast-foodów :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczna potrawa :) polecam :)
OdpowiedzUsuń