Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ryba w sosie pomidorowo-kokosowym

By 10:10 , , ,

Bardzo smaczny pomysł na rybę prosto z egzotycznej Dominikany. Sos przygotowałam dzień wcześniej i uważam, że był to bardzo dobry pomysł, bo smaki się „przegryzły” i dzięki temu smakował lepiej, przynajmniej według mnie ;) Taki sos jest nie tylko pyszny, ale i uniwersalny – sądzę, że będzie świetnie smakował nie tylko jako dodatek do ryby, ale także kurczaka lub po prostu samych warzyw i ryżu :) 


RYBA W SOSIE POMIDOROWO-KOKOSOWYM
(4 porcje)
4 filety z morskiej ryby (u mnie flądra),
3 ząbki czosnku,
4 łyżki soku z limonki,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki mąki,
400ml mleka kokosowego,
1 mała cebula,
1 papryczka chili (lub mniej, wg uznania),
2 łyżki posiekanej kolendry (ewentualnie natki pietruszki),
2 łodygi selera naciowego,
oliwa,
sól i pieprz

Filety z ryby natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z limonki. 
Cebulę, selera i papryczkę chili (bez pestek) posiekać i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Dodać koncentrat pomidorowy, kolendrę i mąkę, zasmażać na małym ogniu przez 2 minuty. Mieszając, wlać mleko kokosowe i gotować ok. 15 minut, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą. Na koniec sos zmiksować. 
Na drugiej patelni na kilku łyżkach oliwy usmażyć rybę. 
Podawać z sosem.


(przepis stąd, znaleziony na blogu Grumków)


 Kuchnia Ameryki Północnej

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. ciekawe połączenie ale wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnoe bomba smaku!zrobię,przepis już dodany do ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszne :) Sama mam ostatnio fazę na mleko kokosowe wiec chętnie wykorzystam ten przepis. Myślisz, ze takie mleko kokosowe domowej roboty będzie ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej :) (tylko nie mylić z wodą kokosową która wypełnia orzech kokosowy, tak piszę na wszelki wypadek, bo niektórzy myślą, że to mleko) :)

      Usuń
  4. Ciekawy sosik do ryby. Zapowiada się mega pysznie.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny blog! Tyle pyszności, tyle inspiracji! Obserwuję i postaram się przejrzeć przez noc wszystkie przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. moje kubki smakowe oszalały!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wprowadziłam kilka zmian (z powodu braku patelni, która znajdowała się w zmywarce) ;)

    otóż sos zrobiłam w dużym, płaskim rondlu. i po 10 minutach włożyłam do niego filety z ryb i poddusiłam kolejne 10 minut. nie miksowałam więc sosu. zamiast papryczki dałam trochę chilli w proszku.

    muszę powiedzieć, że bałam się spróbować, ale na prawdę wyszło smacznie i męskiej połówce (która nie przepada za rybami i mlekiem kokosowym) bardzo smakowało również :) podałam z kuskusem :)

    polecam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń