Kruche rogaliki waniliowe
Na te rogaliki miałam ochotę od baaardzo dawna, a Waniliowy Weekend stał się świetną okazją do ich upieczenia. Rogaliki te są popularne zwłaszcza w Czechach i Austrii, gdzie piecze się je najczęściej w okolicach Bożego Narodzenia. Są delikatne, kruche i mocno waniliowe, idealne do filiżanki kawy lub szklanki mleka. Ich wykonanie jest dość łatwe, trzeba jednak uważać, by zbytnio ich nie zrumienić – rogaliki powinny mieć jasny kolor :)
Razem ze mną rogaliki przygotowała także Shinju i Wiera :)
KRUCHE ROGALIKI WANILIOWE
- 250g mąki pszennej,
- 100g mielonych migdałów,
- 180g masła,
- 80g cukru pudru z dodatkiem prawdziwej wanilii,
- 1 żółtko,
- szczypta soli,
- drobny cukier kryształ z wanilią do obtoczenia rogalików
Masło posiekać razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać migdały, cukier puder, żółtko i sól, zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na godzinę.
Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować wałeczki i zaginać, tworząc małe rogaliki. Układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 200 stopniach przez 10-12 minut, uważając, by ciasteczka zbytnio się nie zarumieniły.
Z podanej ilości składników wychodzi około 40 sztuk.
(przepis z magazynu „Kuchnia”)
5 komentarze
wyglądają tak pyyysznie. zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńPrzyznaję, że całkiem zapomniałam o takich rogalikach i, zanim pomyślałam, zrobiłam swoje :)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem wypróbuję takie (i to koniecznie)!
wyglądają pysznie:) świetny przepis:)
OdpowiedzUsuńpiękne, delikatne, idealne do kawki czy herbatki:)
OdpowiedzUsuńWyglądaja ładnie i pysznie, Lubie takie przepisy na szybkie ciasteczka:)
OdpowiedzUsuń