Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kruche rogaliki waniliowe

By 20:00

Na te rogaliki miałam ochotę od baaardzo dawna, a Waniliowy Weekend stał się świetną okazją do ich upieczenia. Rogaliki te są popularne zwłaszcza w Czechach i Austrii, gdzie piecze się je najczęściej w okolicach Bożego Narodzenia. Są delikatne, kruche i mocno waniliowe, idealne do filiżanki kawy lub szklanki mleka. Ich wykonanie jest dość łatwe, trzeba jednak uważać, by zbytnio ich nie zrumienić – rogaliki powinny mieć jasny kolor :)

Razem ze mną rogaliki przygotowała także Shinju i Wiera :) 


Photobucket 

KRUCHE ROGALIKI WANILIOWE
250g mąki pszennej,
100g mielonych migdałów,
180g masła,
80g cukru pudru z dodatkiem prawdziwej wanilii,
1 żółtko,
szczypta soli,
drobny cukier kryształ z wanilią do obtoczenia rogalików

Masło posiekać razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać migdały, cukier puder, żółtko i sól, zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na godzinę.
Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować wałeczki i zaginać, tworząc małe rogaliki. Układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 200 stopniach przez 10-12 minut, uważając, by ciasteczka zbytnio się nie zarumieniły.

Z podanej ilości składników wychodzi około 40 sztuk.


(przepis z magazynu „Kuchnia”) 


Photobucket


Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. wyglądają tak pyyysznie. zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznaję, że całkiem zapomniałam o takich rogalikach i, zanim pomyślałam, zrobiłam swoje :)
    Następnym razem wypróbuję takie (i to koniecznie)!

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają pysznie:) świetny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne, delikatne, idealne do kawki czy herbatki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądaja ładnie i pysznie, Lubie takie przepisy na szybkie ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń