Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ogon bobra

By 00:00 , ,

Ogon bobra to typowy kanadyjski przysmak, sprzedawany na ulicach tak, jak u nas gofry. Zrobiony jest z ciasta drożdżowego i ma podłużny kształt, przypominający ogon bobra – stąd oczywiście nazwa ;) Pierwszy raz o ogonie bobra usłyszałam ładnych parę lat temu , od przyjaciółki, która spędziła w Kanadzie wakacje – dlatego jest to moje pierwsze skojarzenie związane z kuchnią tego kraju :) 
Ogony bobrów podawane są najczęściej na słodko, na przykład posypane cukrem pudrem z cynamonem albo posmarowane nutellą. Istnieje też wersja wytrawna, podawana ze smażonym bekonem. 
Ja swoje ogony zrobiłam w wersji słodkiej. Są bardzo dobre, podobne w smaku do pączków. Najsmaczniejsze są świeżo po przygotowaniu :) 

 

OGON BOBRA 
2 szklanki mąki + jeszcze trochę, 
1 opakowanie suszonych drożdży, 
¼ szklanki ciepłej wody, 
¼ szklanki mleka, 
¼ szklanki cukru, 
3 łyżki masła, 
1 jajko, 
szczypta soli, 
olej do głębokiego smażenia

na wierzch: 
cukier puder, 
cynamon, 
sok z cytryny, 
nutella 


Wodę wlać do dużej miski, dodać 1 łyżkę cukru, wsypać drożdże i wymieszać. Odstawić na 5 minut. 
W tym czasie podgrzać mleko z masłem oraz pozostałym cukrem i mieszać do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i ostudzić mieszając, a następnie wlać lekko ciepłe do miski z zaczynem drożdżowym. Na końcu dodać mąkę , sól i roztrzepane jajko. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i sprężyste, dodając w razie potrzeby mąkę, a potem uformować kulę i umieścić ją w misce. Miskę przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. 
Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze raz i podzielić na 6-8 części. 
Na dużej patelni podgrzać olej do temperatury 175 st. C (ja nie mam termometru, podgrzewałam „na oko”). Podsypując troszkę mąką rozwałkować dosyć cienko każdy kawałek ciasta nadając mu podłużny kształt bobrzego ogona (nie musi być idealny). Powierzchnię dość gęsto ponakłuwać widelcem. Umieścić ogon w oleju i smażyć 20-30 sekund z każdej strony. Gdy ogon jest usmażony, położyć go na papierowym ręczniku żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. Analogicznie usmażyć pozostałe. 
Ogony można posmarować nutellą lub posypać cukrem pudrem i cynamonem, a następnie skropić lekko sokiem z cytryny. 


(przepis z bloga Dorodne Pomidory


Kuchnia Ameryki Północnej

Może zainteresuje Cię również

11 komentarze

  1. Mm, nigdy nie jadłam czegoś podobnego, lecz sam opis mnie przekonuje - biorę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm chętnie bym zjadła taki ogon na śniadanie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajne ! nigdy takich nie widziałam . super! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ok ... biore przepis zabieram sie za do "roboty" .. wielkie dzieki .. Ala

    OdpowiedzUsuń
  5. Gotowa zabic polowe polskich kuchazy za ten wyraz:1 opakowanie suszonych drożdży.Czyzby w Polsce tylko jeden rodzaj drozdzy?Na Litwie jest 7 gr i 11gr.Jaką miala by brac,jezeli chcem upiec te ogony?Dzięki,ale przepraszem za blędy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zabić - trochę mocne słowa... Wystarczy po prostu normalnie zapytać.
      W Polsce wszystkie paczki mają 7 lub 8 g, 1 g nie robi żadnej różnicy. Tak więc proszę kupić paczkę 7 g.

      Usuń
  6. Przepraszam naj mocnej za nieladne wyrazy,na Pani padl"gniew"(Nawet w TV"PnaS" ta sama saszetka,nie muwiąc o wieliu innych blogerek...) i dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja miałam okazję zjeść prawdziwy ogon bobra ;) http://foodiedreamka.pl/zjadlam-bobra/

    OdpowiedzUsuń
  8. Uczyniłam �� smakują jak faworki...super , polecam

    OdpowiedzUsuń