Obsługiwane przez usługę Blogger.

Pstrąg z mango i imbirem

By 17:44 , ,

Bardzo smaczny i dość nietypowy przepis na pstrąga prosto z karaibskich wysp. Okazuje się, że odpowiednio doprawiony sos na bazie aromatycznego mango może być naprawdę fajnym dodatkiem do ryby. Ja pstrągi uwielbiam, mango również, więc ani przez chwilę nie wątpiłam, że ta potrawa będzie mi smakować :) 

Photobucket 

PSTRĄG Z MANGO I IMBIREM 
(2 porcje) 
2 nieduże, wypatroszone pstrągi, 
1 małe, dojrzałe mango, 
½ małej cebuli, 
1/3 szklanki przecieru pomidorowego,
½ szklanki bulionu rybnego lub warzywnego,
1 ząbek czosnku,
szczypta suszonego estragonu, 
1 łyżeczka startego świeżego imbiru, 
1 łyżeczka brązowego cukru,
2 łyżki mąki,
½ łyżeczki soli, 
½ łyżeczki pieprzu, 
1 łyżka masła, 
olej do smażenia,
ćwiartki limonki do podania

Mango obrać i pokroić na kawałki. Cebulę posiekać. 
Mango, cebulę, czosnek, estragon, przecier pomidorowy, imbir, brązowy cukier i bulion zmiksować blenderem. 
Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Umyte ryby obtoczyć w mące i usmażyć na oleju z dodatkiem masła. Gdy będą zarumienione z obu stron, zdjąć je z patelni i trzymać w cieple (np. w piekarniku nagrzanym do około 80 stopni). 
Z patelni zlać cały tłuszcz i wlać sos z mango. Gotować około 10 minut, aż nadmiar wody odparuje i sos zgęstnieje. 
Usmażone pstrągi podawać polane sosem z mango, ozdobione kawałkami limonki.

Jako dodatek podałam pieczone ćwiartki ziemniaków i sałatę :) 


(na podstawie przepisu z bloga Grumków, z moimi małymi zmianami) 



Kuchnia Ameryki Północnej

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Jadłam konfiturę z mango i rybę... cudowne połączenie!
    No, ale ja jestem mangoholiczką, więc mogę być nieobiektywna :)

    OdpowiedzUsuń