Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tosty francuskie po haitańsku

By 10:22 , ,

Przepyszna, pomarańczowa wersja znanych wszystkim tostów francuskich. Mają rewelacyjny aromat i smakują po prostu wyśmienicie. Takie tosty to idealna propozycja na leniwe, weekendowe śniadanie. Jeśli zwykłe tosty już się Wam nieco znudziły, a na dodatek uznajecie je w słodkiej wersji (znam takich, którzy tosty francuskie to tylko z ketchupem...), to koniecznie je wypróbujcie. Polecam! :) 

 Photobucket 

TOSTY FRANCUSKIE PO HAITAŃSKU 
(2 porcje) 
4-6 kromek jasnego chleba pszennego, 
2 jajka, 
½ szklanki soku z pomarańczy, 
¼ szklanki śmietanki kremówki, 
1 łyżka cukru, 
½ łyżeczki cynamonu, 
odrobina gałki muszkatołowej, 
masło do smażenia, 
cukier trzcinowy do posypania lub miód do polania, 
kawałki pomarańczy do podania 

Kromki chleba odstawić je na minimum 4 godziny, aby zrobiły się czerstwe – można wyjąć je poprzedniego dnia wieczorem i zostawić do rana. 
Jajka roztrzepać razem z sokiem pomarańczowym, śmietanką, cukrem, cynamonem i gałką muszkatołową. Do powstałej mieszanki wkładać kromki chleba, kilka razy je obracając, aż wchłoną płyn. Rozgrzać masło i smażyć na nim tosty z dwóch stron – na niezbyt dużym ogniu, pilnując, żeby się nie przypaliły. 
Podawać posypane cukrem trzcinowym lub polane miodem, razem z kawałkami pomarańczy. 


(na bazie przepisu z allrecipes, z moimi niewielkimi zmianami) 


 Kuchnia Ameryki Północnej

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Wyglądają świetnie! Miła odmiana od zwykłej wersji :)

    OdpowiedzUsuń