Obsługiwane przez usługę Blogger.

Karaibski kurczak kokosowy

By 10:15 , , ,

Kuchnia karaibska kojarzy się głównie z mlekiem kokosowym... i słusznie! Mleko kokosowe to jeden z najbardziej podstawowych składników tej kuchni – dodaje się go do niemal każdej potrawy, od zup począwszy, przez potrawy mięsne, a na deserach skończywszy. 
Ja mleko kokosowe bardzo lubię, więc ten rodzaj kuchni bardzo mi odpowiada. Bo chociaż mleko kokosowe samo w sobie jest dość mdławe, to odpowiednio doprawione potrafi zamienić nasz obiad w iście rajską ucztę :) 
Tak było w tym przypadku – pikantny sos na bazie papryki i mleka kokosowego gwarantuje niecodzienne i bardzo miłe doznania smakowe. 

Photobucket 

KARAIBSKI KURCZAK KOKOSOWY 
(2 porcje) 
2 filety z kurczaka, 
½ czerwonej papryki, 
½ zielonej papryki, 
½ cebuli, 
1 mała puszka (165ml) mleka kokosowego, 
1 łyżka oleju, 
szczypta płatków chili, 
sól i pieprz 

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. 
Cebulę posiekać, papryki pokroić w kostkę. 
Mięso umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka na dużym ogniu z dwóch stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zmniejszyć ogień i na tę samą patelnię wrzucić cebulę, czosnek i papryki. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Wlać mleko kokosowe, doprawić płatkami chili i odrobiną soli. Gotować 5 minut. Powstałym sosem polać kurczaka. 
Naczynie włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut. 

Podawać z ryżem. Ja dodatkowo udekorowałam potrawę nitkami chili :) 


(przepis z bloga Grumków, z moimi zmianami) 


Kuchnia Ameryki Północnej Red Hot Chilli

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze