Obsługiwane przez usługę Blogger.

Chlebek bananowy z mango

By 10:10 , ,

Karaibskie ciasta często zawierają rosnące tam powszechnie owoce, takie jak banany i mango. Przepis na ciasto, które zrobiłam niedawno, pochodzi wprost z rajskiej wyspy Dominiki. Chlebek bananowy jest niezwykle aromatyczny, już podczas pieczenia zapach w kuchni jest wprost obłędny ;) Mango, słodkie rodzynki i chrupiące orzechy dodają ciastu jeszcze więcej smaku. Polecam to proste i przepyszne ciasto :)


 Photobucket 

CHLEBEK BANANOWY Z MANGO
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2/3 szklanki brązowego cukru,
2 jajka,
125g bardzo miękkiego masła,
1,5 dużego dojrzałego banana,
½ dużego mango,
1/3 szklanki rodzynek,
1/3 szklanki orzechów włoskich,
½ łyżeczki cynamonu,
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
szczypta soli

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając, wbić po jednym jajku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką muszkatołową i solą.
Banany rozgnieść widelcem. Mango obrać i pokroić w drobną kostkę.
Do masy maślanej dodać owoce i mąkę, wymieszać łyżką. Dodać rodzynki i posiekane orzechy, ponownie wymieszać.
Podłużną foremkę do pieczenia o długości 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do foremki i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić na 10-15 minut, następnie wyjąć z foremki, zdjąć papier i wystudzić na kratce.


(przepis z bloga Grumków, z moimi małymi zmianami)

Photobucket 

Kuchnia Ameryki Północnej

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze