Obsługiwane przez usługę Blogger.

Wegańskie kofty z ziemniaków i kalafiora

By 19:00 , ,

Temat naszego kolejnego wyzwania w ramach wspólnego gotowania podała Maggie – ma być wegańsko. Przyznam, że z wegańską kuchnią nie mam zbyt wiele do czynienia – owszem, pewnie jakiś makaron z warzywami by się u mnie znalazł, ale tym razem nie chciałam iść na łatwiznę. A ponieważ niewyczerpanym źródłem potraw wegetariańskich i wegańskich jest kuchnia indyjska, to właśnie tam postanowiłam szukać inspiracji. 
Tak powstały kofty z ziemniaków i kalafiora. Sycące, dość łagodne w smaku, doskonale pasujące do intensywniej dopasowanego sosu pomidorowego. Podobne danie jadłam kiedyś u znajomej, która po wakacjach w Indiach zrobiła spotkanie, na którym pokazywała setki wspaniałych zdjęć, opowiadała o tym kraju, a na poczęstunek przygotowała indyjskie smakołyki. 
Jestem pewna, że takie klopsiki posmakują wielbicielom tej kuchni :) 



Prócz mnie, inne wegańskie potrawy przygotowali: Maggie, Panna Malwinna, Dobromiła, Siaśka, Martynosia i Bartoldzik

 

 

 
WEGAŃSKIE KOFTY Z KALAFIORA I ZIEMNIAKÓW 
(2 porcje) 
  • 250g kalafiora, 
  • 250 g mączystych ziemniaków, 
  • 40 g zmielonych orzechów nerkowca,
  • 50g mąki z ciecierzycy*, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • sól i pieprz, 
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu, 
  • ½ łyżeczki mielonego kopru, 
  • ½ łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki w proszku, 
  • odrobina (na czubku noża) kurkumy 

sos: 
  • 1 puszka krojonych pomidorów, 
  • ½ cebuli, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 łyżka oleju, 
  • 1 łyżeczka garam masala, 
  • sól, 
  • świeża kolendra do posypania 



Ziemniaki obrać, ugotować, przepuścić przez praskę i ostudzić. Kalafiora ugotować na półtwardo, ostudzić i rozdrobnić blenderem. Ziemniaki i kalafior połączyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i mąkę z ciecierzycy. Dokładnie wymieszać. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować kulki. Kofty ułożyć na wyłożonej papierem blasze i posmarować olejem za pomocą pędzelka. Piec w 200 stopniach C przez ok. 20 minut.
Kofty można usmażyć w głębokim oleju (optymalna temperatura oleju to ok. 180 stopni C) na złocisty kolor

Przygotować sos: Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć jeszcze kilkanaście sekund. Dodać pomidory z puszki oraz przyprawy. Dusić kilka minut, następnie dodać usmażone/upieczone kofty i dusić nadal – ok. 10 minut. Na koniec posypać kolendrą. 



Kofty można podawać z ryżem albo pieczywem – ja podałam z chlebkami chapati






* mąkę z ciecierzycy można kupić w sklepach z kuchniami świata albo samemu zmielić suchą ciecierzycę w mocnym blenderze lub młynku do kawy.






(inspirowane przepisem znalezionym na blogu Moniczki)

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Fajnie wygladaja te kofty;) Ja tez przygotowalam na dzis cos z kuchni indyjskiej;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś znalazłam Twój przepis szukając kotletów z kalafiora, zrobiłam i zjadłam na obiad. W piekarniku musiały dłużej posiedzieć, ok 40 min, równolegle zrobiłam też porcyjkę na patelni, rewelka, indyjska wariacja na temat placków ziemniaczanych :) Pyszne, niewiele roboty a naprawdę jadłam ze smakiem :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń