Obsługiwane przez usługę Blogger.

Enchilady brokułowe w łagodnym sosie paprykowym

By 19:00 , ,

Z okazji akcji ”Hola Mexico!” organizowanej przez Shinju, razem z grupą blogerek postanowiłyśmy przygotować enchilady, czyli faszerowane i zapiekane tortille.
Nie miałam najmniejszego problemu z wyborem przepisu, ponieważ od dawna miałam ochotę wypróbować enchilady z farszem brokułowo-serowym zapiekane w paprykowym sosie, które wypatrzyłam w książce „Z kuchennej półeczki. Kuchnia meksykańska”.
Enchilady były absolutnie przepyszne. Nie skłamię nic, jeżeli powiem, że to jedno z najpyszniejszych dań, które udało mi się w tym roku przygotować :) Wprawdzie przygotowanie sosu z pieczonych papryk zajmuje trochę czasu, ale robienie samych enchilad jest łatwe, szybkie i przyjemne.

Razem ze mną inne smakowite enchilady przygotowały: Siankoo, Maggie, Dobromiła, Chantel, Siaśka, Martynosia, MałgosiaZ i Shinju :)



ENCHILADY Z BROKUŁAMI W ŁAGODNYM SOSIE PAPRYKOWYM
(4 porcje)
  • 4-5 pszennych tortilli,
  • 400g brokułów (mogą być mrożone),
  • 200g sera ricotta*,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ łyżeczki kuminu,
  • 150g sera żółtego (najlepiej cheddar),
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz,
  • posiekana świeża kolendra

sos:
  • 4 duże czerwone papryki,
  • 400ml bulionu warzywnego,
  • 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej,
  • szczypta mielonego kuminu,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • sok z ½ limonki,
  • sól i pieprz

Przygotować sos: Papryki upiec w piekarniku w 180 stopniach ok. 30-40 minut, aż będą miejscami czarne. Włożyć do miski i szczelnie zakryć folią, aby się zaparzyły. Gdy ostygną, zdjąć skórkę i usunąć pestki. Upieczony miąższ zmiksować blenderem wraz z bulionem. Zagotować, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki oraz kumin, sól i pieprz do smaku. Mąkę kukurydzianą rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do sosu. Gotować kilka minut, mieszając, aż sos zgęstnieje.

Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć, a następnie posiekać. Dodać ser ricotta, połowę startego żółtego sera i jajko, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kuminem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Tortille zwilżyć wodą i krótko podgrzać na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron, aby zmiękły. Na tortille nałożyć brokułowy farsz i zwinąć w rulony. Zwinięte tortille ułożyć w lekko natłuszczonym olejem naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem paprykowym i posypać resztą żółtego sera.
Piec w 190 stopniach przez ok. 30 minut.
Podawać z salsą cruda i posiekaną kolendrą.


* Ricotta oczywiście jest włoskim serem, a nie meksykańskim, ale zastępuje on powszechnie używany w Ameryce Środkowej ser Requesón. Wygląd i smak obu tych serów jest bardzo zbliżony.


Może zainteresuje Cię również

11 komentarze

  1. O, widzę że przygotowałaś enchilady wegetariańskie! Bardzo ciekawy pomysł! a ponieważ lubię brokuły, to może kiedyś taki przepis pojawi sięi u mnie;)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej ale cudo, to też muszę wypróbować ;) zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy wegetariański zestaw :) Podoba mi się :) Dziękuję za udział w tym wspólnym gotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oo mniam. podoba mi sie taki zestaw.

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo.. ale świetne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  6. miałabym ochotę na... ENCHILADY Z BROKUŁAMI W ŁAGODNYM SOSIE PAPRYKOWYM
    boskie!
    sos paprykowy - nigdy nie robiłam, pora spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo brokuły i paprykowy sos, naprawdę musiały wyjść pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. z brokułami idealne! dzięki za wspólne pichcenie:))

    OdpowiedzUsuń
  9. ale cudownie wyglądają :) dziękuję za wspólne gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam, są przepyszne! Podałam je tylko z moim sosem paprykowo-pomidorowym.

    OdpowiedzUsuń