Obsługiwane przez usługę Blogger.

Domowa nutella

By 11:34 , ,

Nie wiem jak Wy, ale ja nie ufam ludziom, którzy nie lubią nutelli ;) Staram się jednak sięgać po nią jak najrzadziej, ponieważ jej jedzenie przyprawia mnie o wyrzuty sumienia. Nie tylko ze względu na ilość kalorii, ale również – co tu dużo mówić – fatalny skład. Każdy, kto choć raz zerknął na skład nutelli wie, że ma on niewiele wspólnego z tym, co wmawiają ludziom reklamy. Orzechy, kakao i mleko stanowią tylko niewielki dodatek do cukrowo-tłuszczowej masy. 
Świetną alternatywą jest przygotowanie kremu orzechowo-czekoladowego w domu. Nie jest to wcale trudne :) Domowa nutella składa się z orzechów laskowych, czekolady i mleka. Nie musimy dodawać do niej cukru i tłuszczu (w zupełności wystarczy to, co jest w czekoladzie). Oczywiście taka domowa nutella nie smakuje identycznie jak ta oryginalna, ale smak jest zbliżony, a co najważniejsze – naprawdę pyszny! 
Domowa nutella, poza zdecydowanie lepszym składem, ma też drugą zaletę – mniej kalorii. 100g oryginalnej nutelli to aż 530kcal, a tej domowej – 393 kcal. I mimo że nadal nie jest to dietetyczny produkt, którym można bezkarnie objadać się każdego ranka, raz na jakiś czas warto przygotować taki domowy krem zamiast cukrowo-tłuszczowego oryginału. 

 Przepis podpatrzony u Panny Malwinny :)

 

DOMOWA NUTELLA 
  • 100g orzechów laskowych, 
  • 100g gorzkiej czekolady, 
  • 50g mlecznej czekolady, 
  • 120-130ml mleka, 
  • 2 łyżki mleka w proszku (użyłam odtłuszczonego) 

Orzechy ułożyć w jednej warstwie na blasze, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 12-15 minut. Uprażone orzechy zawinąć w ściereczkę i zetrzeć z nich łupiny (można pomóc sobie w tym czystą, szorstką ściereczką). Orzechy włożyć do zamykanej misy blendera i zmiksować na gładką masę (trwa to kilka minut). 
Mleko podgrzać w rondelku, dodać połamaną na kawałki czekoladę i rozpuścić. Wlać do zmielonych orzechów, dodać mleko w proszku i zmiksować do otrzymania gładkiej, jednolitej masy. 
Gotowy krem przelać do słoiczka. Po ostygnięciu zakręcić i włożyć do lodówki. 
Krem na początku jest rzadki, zaczyna gęstnieć po paru godzinach w lodówce. 

Nutellę należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 1 tygodnia. 


Może zainteresuje Cię również

16 komentarze

  1. Nutellę jadłam ostatnio, zamin ineresowałam się składem jakichkolwiek produktów, teraz nawet nie mam odwagi sprawdzać. Choć lubię, nie kupuję i chętnie skorzystam z Twojej propzycji :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pochłonęłabym cały słoiczek od razu;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł! Na pewno wypróbuję w najbliższym czasie. Nutelli używam często do ciast i ciasteczek, więc fajnie będzie móc wykorzystywać w tym celu własnego produktu.

    OdpowiedzUsuń
  4. domowa najlepsza! i można pokusić się o stwierdzenie, że zdrowa - przecież to orzechy, mleko i gorzka czekolada :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuje za udział w mojej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm... Pychotka. Koniecznie muszę wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja nie ufam ludziom, ktorzy nie lubia jesc :P
    A w tym sloiczku chetnie zanurzylabym lyzeczke. I to niejeden raz!

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi być pyszna i pewnie jest smaczniejsza od tej sklepowej:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ojej, niebo w gębie... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zawsze wmawiałam sobie, że nie lubię nutelli.
    ale pierwotne, zwierzęce odruchy pozostały. no, nie umiem się jej wyprzeć!

    OdpowiedzUsuń
  11. Nutellą w żadnej wersji nie pogardziłabym, a za taką domową dałabym się pokroić! ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja odnoszę w ogóle wrażenie że Nutella nie smakuje już tak dobrze jak kiedyś :P Może pora przerzucić się na domową...to chyba najlepsza opcja ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł - bardzo lubię Nutellę, ale troszkę mnie przeraża... Taka domowa to jednak zdecydowanie mniejsze wyrzuty sumienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniale wygląda! :)
    I taka domowa nutella to jest z pewnością coś o niebo lepszego od kupnej.
    Kupuje Nutellę, smaruję nią naleśniki, ale pewnie lepiej byłoby zrobić ją samemu. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam. Już nie jeden raz. Dziękuję Ci za przepis.
    http://edytkawkuchni.blogspot.com/2013/06/domowa-nutella.html
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Niedawno z dziećmi robiliśmy nutellę w domu z tego samego powodu - skład oryginalnej. Owszem jest pyszna, ale nasza smakuje prawie tak samo jak oryginał i jest zdrowa! W kuchni było mnóstwo frajdy, śniadania były słodkie, wesołe i zdrowe. Zapraszam do zobaczenia naszych efektów: www.familyliving.pl/domowa-nutella-czyli-slodki-sposob-na-wyrzuty-sumienia

    OdpowiedzUsuń