Obsługiwane przez usługę Blogger.

Muhallebi kadayif

By 10:29 ,

Katayif (lub też kadayif) to ciasto w kształcie bardzo cieniutkich nitek, popularne w kuchni Bliskiego Wschodu. Chociaż do złudzenia przypomina makaron, wykorzystuje się go do robienia słodkich deserów. Jakiś czas temu pokazywałam Wam przepis na słodkie gniazdka z ciasta kadayif, które były naprawdę przepyszne. W opakowaniu była jednak bardzo duża porcja tego ciasta, na szczęście bez problemu można je mrozić. Niedawno przygotowałam inny deser na bazie katayif, bardzo popularny zwłaszcza w Turcji. Chrupiące, przesmażone z orzechami ciasto przełożone jest warstwą delikatnego, mlecznego kremu, co stanowi bardzo oryginalny kontrast. Ciasto wbrew pozorom nie jest jakoś potwornie kaloryczne, ponieważ nie zawiera zbyt wiele tłuszczu, a ja dodatkowo ograniczyłam nieco ilość cukru. Masa mleczna wykonana jest na bazie domowego budyniu i śmietanki w proszku. Z reguły nie używam tego typu produktów w kuchni, ale tu ciekawość wzięła górę. Masa wyszła naprawdę fajna, lekka i nie zamulająca. Niestety użyłam trochę zbyt dużo mleka, dlatego moje ciasto ostatecznie nie trzymało zbyt dobrze kształtu, ale w przepisie podałam już odpowiednią, zmniejszoną ilość płynów ;) 



MUHALLEBI KADAYIF 
  • 300g ciasta kadayif, 
  • 2/3 szklanki drobno posiekanych (lub zmielonych) orzechów włoskich
  • ok. 70g masła, 
  • 3 łyżki cukru 
  • opcjonalnie posiekane pistacje do dekoracji

masa: 
  • 1 litr mleka, 
  • 3 czubate łyżki skrobi kukurydzianej (nie mąki kukurydzianej), 
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej, 
  • 1 czubata łyżka cukru z wanilią (lub 1 opakowanie cukru wanilinowego), 
  • ¾ szklanki cukru, 
  • 1 opakowanie bitej śmietany w proszku (tzw. „Śnieżki”) 


Najpierw należy przygotować budyń: Skrobię kukurydzianą i mąkę pszenną wymieszać z 1 szklanką mleka tak, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gorącego mleka wlać mączną mieszankę, intensywnie mieszając, aż budyń zgęstnieje, a w smaku nie będzie wyczuwalna mąka. Budyń zdjąć z ognia i zostawić do całkowitego wystudzenia (może być np. na noc). Aby na budyniu nie zrobił się kożuch, można jego powierzchnię szczelnie okryć folią spożywczą albo posypać delikatnie cukrem pudrem). 
Ciasto kadayif porwać na mniejsze kawałki, włożyć do dużej miski i odstawić na kilka godzin, aby mógł przeschnąć (dobrze jest go przemieszać od czasu do czasu). Na dużej patelni stopić masło. Wsypać ciasto kadayif i 3 łyżki cukru. Smażyć na niedużym ogniu około 10-15 minut, mieszając, aż ciasto zacznie się równomiernie rumienić. Wsypać orzechy i przesmażać kolejne 10 minut. Ciasto powinno być złocistobrązowe i bardzo chrupiące. Zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia. 
Do całkiem przestudzonego budyniu wsypać „Śnieżkę” i miksować około 4-5 minut, aż masa zrobi się puszysta. 
Na dnie foremki (25 x 30 cm) lub szklanego naczynia o podobnych wymiarach wsypać połowę ciasta kadayif. Wylać masę budyniową i wyrównać powierzchnię. Wierzch posypać pozostałym ciastem. 
Ciasto wstawić do lodówki na minimum 5-6 godzin, aby masa stężała (można nawet na całą noc). 
Ja dodatkowo każdą porcję ozdobiłam posiekanymi pistacjami. 


(na podstawie przepisu Emilii)

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Wygląda świetnie. A czy możesz zdradzić, gdzie kupujesz ciasto kadayifi, jakiś wypróbowany sklep internetowy?. Na Rodos to był mój ulubiony smak lodów. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaintrygowała mnie ta masa do ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ta masa nadje sie do przekladania biszkopta lub blatow kruchego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  4. Do biszkoptu tak, sama zamierzam w przyszłości tak właśnie zrobić :) Co do kruchego nie jestem przekonana, masa jest dość delikatna i obawiam się, że np. wbijając w ciasto widelczyk lub łyżeczkę pod wpływem nacisku masa mogłaby wyciekać na boki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy takie ciasto można samodzielnie zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety w domowych warunkach nie da się zrobić tak cieniutkich niteczek :(

      Usuń