Przepisy na Wielkanoc
Akcja ”Wielkanocne Smaki” powoli się rozkręca, a póki co, przygotowałam zbiór przepisów na wielkanocne menu z mojego bloga. Dla ułatwienia i przejrzystości, podzieliłam je na kategorie. Mam nadzieję, że zainspirują Was świątecznie :)
POSTNIE
- Pieczone placki ziemniaczane z rzeżuchą
- Fuczki - placki z kiszonej kapusty
- Sałatka śledziowa z serem żółtym i rzeżuchą
- Sałatka postna
- Duńska sałatka śledziowa
- Śledzie z pistacjami
- Śledzie z rzodkiewkowym pesto
- Śledzie po kaszubsku
- Śledzie w sosie musztardowym
- Śledzie w sosie tatarskim
- Greckie ciasto wielkopostne
JAJKA
- Jajka faszerowane curry
- Jajka faszerowane wędzonym łososiem
- Jajka faszerowane sałatką surimi
- Jajka w zielonych gniazdkach
- Jajka faszerowane brokułami i kiełkami
- Jajka faszerowane awokado
- Jajka faszerowane oliwkami
- Jajka faszerowane pasztetem sojowym
- Jajka faszerowane szynką i śliwkami
- Jajka faszerowane szynką i chrzanem
- Jajka faszerowane bryndzą i orzechami
SAŁATKI
- Sałatka jarzynowa tradycyjna
- Sałatka z selera korzeniowego i szynki
- Sałatka z papryki z sosem tatarskim
- Sałatka warstwowa z tuńczykiem
- Sałatka jajeczna z chrzanem
- Sałatka żółto-czerwona
- Sałatka różowa
- Sałatka z ananasem, kukurydzą i selerem
- Sałatka B-O-F
- Sałatka z jajek i kukurydzy
- Żółta sałatka
- Sałatka z wędzonym kurczakiem i jajkami
- Sałatka ryżowa z jajkiem
- Kolorowa sałatka porowa
- Sałatka jajeczna z jabłkiem orzechami
- Sałatka jajeczna ze słonecznikiem
- Biała sałatka z fetą i jajkami przepiórczymi
PRZYSTAWKI I MIĘSA NA ZIMNO
- Schab gotowany 5-minutowy
- Schab suszony (z pończochy)
- Rolada z szynki z serem i korniszonami
- Rolada szpinakowa z łososiem
- Schab ze śliwką w galarecie
- Tatar z wędzonego łososia
- Pasztet z pieczonych wątróbek
PRZYSTAWKI CIEPŁE
- Jajka przepiórcze z pieczarkami w cieście francuskim
- Tarta a la żurek z białą kiełbasą i jajkiem
- Biała kiełbasa zapiekana w cieście
- Biała kiełbasa w sosie piwnym
- Biała kiełbasa pieczona z borówkami
SOSY DO JAJ I WĘDLIN
- Dip chrzanowy do jaj i wędlin
- Sos tatarski
- Majonez light
- Różowy sosik rzodkiewkowy
- Trzy sosy do jaj i wędlin
- Chrzan na trzy sposoby
ZUPY I DANIA GŁÓWNE
- Wielkanocny barszcz czerwony ze święconką
- Zupa-krem z chrzanu i jabłek
- Zupa-krem z rzeżuchy
- Rolada schabowa z suszonymi owocami
- Roladki schabowe nadziewane orzechami
- Piersi kurczaka z farszem wiosennym
- Pieczona karkówka pod ananasową pierzynką
- Kotlety jagnięce z tymiankiem
- Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
- Polędwiczki wieprzowe zapiekane z serem pleśniowym i orzechami
- Schab pieczony z szałwią
- Schab z ziołowym farszem
- Roladki z kurczaka nadziewane buraczkami
- Roladki z białej kiełbasy faszerowane pieczarkami i serem
DODATKI DO DAŃ GŁÓWNYCH
- Dufinki - kuleczki ziemniaczane
- Ziemniaki duchesse
- Ziemniaki Hasselback
- Ziemniaki pieczone w panierce
- Opiekane ziemniaczki cytrynowo-bazyliowe
- Kluski szklane (rybki)
- Kluski śląskie
CIASTA I CIASTECZKA
- Wielkanocna babka drożdżowa
- Waniliowa babka na bitej śmietanie
- Babka jogurtowa z żurawiną
- Brazylijska babka marchewkowa
- Babka makowa „cieniowana”
- Babka czekoladowa z powidłami
- Babka serowo-cytrynowa
- Babka czekladowo-majonezowa z wiśniami
- Babka waniliowo-kardamonowa
- Babka „Pomarańczowa Rewolucja”
- Babka ajerkoniakowa
- Babka „Żonkil”
- Babka „Tulipan”
- Babka herbaciana
- Babka rumowo-cytrusowa
- Mazurek różano-migdałowy
- Mazurek marcepanowo-różany
- Mazurek cytrynowy z bezą
- Mazurek chałwowy
- Mazurek w paski
- Mazurek kajmakowo-kokosowy
- Sernik „Złota rosa”
- Sernik gotowany
- Sernik krakowski
- Sernik „Zebra”
- Pascha luksusowa
- Pascha morelowo-migdałowa
- Pascha z Witebska
- Grysikowiec
- Przekładaniec cytrynowy
- Trójkolorowe ciasto drożdżowe
- Ciasto drożdżowe z zieloną herbatą
- Baranek wielkanocny
- Mini babeczki pomarańczowe z makiem
- Wielkanocne ciasteczka-jajeczka
INNE
2 komentarze
Będę musiała przetestować kilka przepisów :) Wielkanoc tuż tuż
OdpowiedzUsuńfajne
OdpowiedzUsuń