Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kluski szklane (rybki)

By 16:45 , , , ,

Kluski szklane, noszące także sympatyczną nazwę „rybki” to nic innego jak wariacja na temat klusek śląskich. Robi się je z tych samych składników, a wyróżnia je podłużny kształt. Są bardzo delikatne w smaku i doskonale komponują się z niemal każdym sosem :) 

Photobucket 

KLUSKI SZKLANE 
(4 porcje) 
1 kg ziemniaków, 
¾ szklanki mąki ziemniaczanej, 
sól 

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przepuścić przez praskę. Gdy ostygną, dodać do nich mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli, zagnieść ciasto. Mąkę najlepiej dodawać stopniowo, ponieważ jej ilość w dużej mierze zależy od sypkości ziemniaków. Ciasto powinno być miękkie i nie lepiące się. 
Z ciasta odrywać małe kawałki i formować podłużne kluseczki. 
W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić kluski i gotować na niezbyt dużym ogniu przez 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować delikatnie łyżką cedzakową. 


(przepis z książeczki H. Szymanderskiej „Lane, leniwe, śląskie)

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze