Kluski szklane (rybki)
Kluski szklane, noszące także sympatyczną nazwę „rybki” to nic innego jak wariacja na temat klusek śląskich. Robi się je z tych samych składników, a wyróżnia je podłużny kształt. Są bardzo delikatne w smaku i doskonale komponują się z niemal każdym sosem :)
KLUSKI SZKLANE
(4 porcje)
1 kg ziemniaków,
¾ szklanki mąki ziemniaczanej,
sól
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przepuścić przez praskę. Gdy ostygną, dodać do nich mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli, zagnieść ciasto. Mąkę najlepiej dodawać stopniowo, ponieważ jej ilość w dużej mierze zależy od sypkości ziemniaków. Ciasto powinno być miękkie i nie lepiące się.
Z ciasta odrywać małe kawałki i formować podłużne kluseczki.
W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić kluski i gotować na niezbyt dużym ogniu przez 1-2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować delikatnie łyżką cedzakową.
(przepis z książeczki H. Szymanderskiej „Lane, leniwe, śląskie)
1 komentarze
Uwielbiam kluski, ale nigdy nie sądziłam, że sama będę potrafiła przygotować tak pyszne danie. Dziękuję za ten przepis, bo jest po prostu genialny. Podchodziłam do klusek kilka razy i zawsze coś nie wychodziło – aż do czasu spróbowania Twojego przepisu. Jest po prostu genialny. Wielkie dziękuję!
OdpowiedzUsuń