Ryż z warzywami i mango
Rozpraszam pochmurne popołudnia kolorowymi potrawami :) Słoneczne barwy i egzotyczne owoce poprawiają nastrój i dodają energii :) Ten lekki i pyszny ryż z dodatkiem warzyw i mango stanowił dodatek do kurczaka w sosie miodowo-musztardowym, ale równie dobrze może być sam w sobie pożywną i lekką przekąską.
RYŻ Z WARZYWAMI I MANGO
(4 porcje)
300g ryżu basmati,
1 niewielka cebula,
1 niewielka czerwona papryka,
1 marchewka,
1 mała cukinia,
2 cebulki dymki,
1 dojrzałe mango,
½ łyżeczki kurkumy,
½ łyżeczki mielonego kuminu,
szczypta chili w proszku,
szczypta mielonej kolendry,
odrobina (!) mielonego kardamonu i cynamonu,
2 łyżki posiekanych migdałów (mogą być płatki migdałowe),
1 łyżka klarowanego masła lub oleju z orzeszków ziemnych,
odrobina soku z cytryny,
natka pietruszki do posypania,
sól
Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
W tym czasie cebulę posiekać, paprykę pokroić w paseczki, marchewkę w słupki, cukinię w cienkie plasterki a dymki w krążki. Obrane mango pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło/olej i wrzucić cebulę. Gdy się zeszkli, dodać sypkie przyprawy (kurkuma, kumin, chili, kolendrę, kardamon i cynamon). Dodać paprykę, marchewkę i migdały, oprószyć solą i smażyć na niewielkim ogniu około 5 minut. Dodać cukinię i smażyć jeszcze 1-2 minuty (w razie potrzeby można podlać warzywa odrobiną wody). Dodać cebulkę dymkę, odsączony ryż, mango i sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Na koniec posypać natką pietruszki.
(zainspirowane przepisem stąd, z moimi zmianami)
5 komentarze
moje smaki:) biorę pełną michę;)
OdpowiedzUsuńBardzo spodobał mi się przepis i z chęcią bym go wypróbowała tylko czy myśli Pani,że zamiast mango mogłabym do tej potrawy użyć persymony?:] Pozdrawiam:*
OdpowiedzUsuńGwiazdeczka*
Tak, jak najbardziej, chociaż persymona jest trochę mniej aromatyczna :)
UsuńDziękuję bardzo za szybką odpowiedź:] W najbliższym czasie na pewno wypróbuję:] Pozdrawiam i czekam na kolejne inspirujące przepisy:*
UsuńGwiazdeczka*
Aż ślinka cieknie! zdecydowanie będzie trzeba iść kupić świeże warzywa i zabrać się za przyrządzanie tego smakołyku!
OdpowiedzUsuń