Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kluski z suszonymi śliwkami

By 20:40 , , , , ,

Obiad może nie świąteczny, ale za to w świątecznych klimatach. Suszone śliwki i cynamon to nieodłączne składniki bożonarodzeniowych potraw i w tym przedświątecznym okresie znajdziemy je niemal w każdej kuchni. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by zrobić takie oto kluski – nieskomplikowane, proste, ale bardzo smaczne :) 

 

 

KLUSKI Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI 
(4 porcje) 
1kg ziemniaków, 
20-25 szt. suszonych śliwek, 
1 jajko,
1-1,5szklanki mąki, 
masło, 
2 łyżki bułki tartej, 
cukier, 
mielony cynamon, 
sól 

Śliwki, jeśli nie są miękkie, zalać wrzątkiem tak, żeby były przykryte i odstawić na około 1 godzinę. 
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do jeszcze gorących dodać łyżkę masła i utłuc praską na puree. Odstawić do przestudzenia. Wbić jajko, dodać mąkę (1 szklankę) i zagnieść gładkie, miękkie i nie lepiące się ciasto – w razie potrzeby dodając więcej mąki. 
Ciasto podzielić na 3-4 cześć, z każdej z nich uformować wałek na oprószonym mąką blacie. Nożem odcinać spore kluski, do każdej z nich wkładać śliwkę i zalepić. 
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę i na wrzątek wrzucać kluski (w 2 lub 3 partiach). Gotować ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować delikatnie łyżką cedzakową. 
Osobno na patelni stopić 2 łyżki masła. Gdy się rozgrzeje, dodać bułkę tartą. Smażyć kilka minut na małym ogniu, aż bułka się zarumieni. 
Ugotowane kluski okrasić bułką, posypać cukrem i cynamonem. 






(na podstawie przepisu z magazynu „Kuchnia”) 




Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. I ja to zrobię !!! Uwielbiam suszone śliwki :) i nawet gdybym sama miała zjeść...zrobię :) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń