Marynowany ser feta
Świetna przekąska dla amatorów słonych serów :) Kusi wyglądem , świetnie prezentuje się na stole i jest pyszna :) To ostatnia chwila, żeby przygotować ją na Sylwestra! Polecam :)
MARYNOWANY SER FETA
200g twardego sera feta,
1 czerwona papryka,
10-12 szt. czarnych oliwek,
suszona bazylia,
świeży lub suszony rozmaryn,
chili w płatkach,
oliwa
Paprykę pokroić na kawałki, ułożyć na blasze i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Wyjąć i ostudzić. Ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem i przełożyć do słoiczka. Oliwa powinna przykrywać składniki. Słoik szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 2 dni, od czasu do czasu odwracając go do góry nogami.
(zainspirowane przepisem stąd)
2 komentarze
Wygląda niesamowicie pysznie i kolorowo !
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda! Przyznam szczerze, że fetę używam tylko do sałatki lub chleba, jakoś nie pomyślałbym, że można ją zamarynować i to w takim doborowym towarzystwie :) Akurat zwolnił mi się słoik jak na zdjęciu, ale taki 1,5 litrowy, więc sporo takiej dobroci będę mógł przygotować. W końcu ile można co roku takich samych przekąsek na sylwestra zjadać :)
OdpowiedzUsuń