Obsługiwane przez usługę Blogger.

Piernik na ciemnym piwie

By 17:40 ,

Bardzo smakowity piernik z delikatną nutą ciemnego piwa i miodu. Jest puszysty i wilgotny. Nie wymaga leżakowania i można zrobić go na tzw. ostatnią chwilę :) 

Photobucket 

PIERNIK NA CIEMNYM PIWIE 
250g mąki, 
2 jajka, 
½ szklanki ciemnego piwa, 
½ szklanki miodu, 
1/3 szklanki cukru, 
100g stopionego masła, 
2 łyżeczki przyprawy do pierników, 
1 łyżeczka sody 

Żółtka oddzielić od białe. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo dodawać stopione masło, miód, a na końcu piwo. Dodać przyprawę do piernika, sodę i mąkę. Zmiksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta, delikatnie połączyć za pomocą łyżki. Podłużną foremkę o długości 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy. 


(na podstawie przepisu z książeczki „Zima w kuchni” z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego” z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Super jest ten piernik na piwie. Robiłam, bardzo nam smakował. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię co roku testować nowe przepisy na piernik :) w tym już upiekłam, ale myślę że w następnym pokuszę się o taki na piwie.

    OdpowiedzUsuń