Obsługiwane przez usługę Blogger.

Surówka z kiszonej kapusty i pomarańczy

By 00:00 , ,

Kiszona kapusta to sztandarowy składnik wigilijnych surówek, ponieważ doskonale komponuje się z rybami. W poniższej wersji, z dodatkiem owoców i orzechów, smakuje wspaniale. Słodycz owoców świetnie równoważy kwaskowatość kapusty. Surówka ta powinna posmakować nie tylko dzieciom, ale i wszystkim, którzy lubią słodkie akcenty w potrawach :) 

Photobucket 

SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY I POMARAŃCZY 
250g kiszonej kapusty, 
1 mała cebula, 
1 jabłko, 
1 pomarańcza, 
1 łyżka posiekanych orzechów, 
1 filiżanka winogron (opcjonalnie),
3 łyżki oleju, 
½ łyżeczki estragonu 

Cebulę drobno posiekać i przelać wrzątkiem na sitku, osączyć. Kapustę lekko odcisnąć i drobno pokroić. Jabłko obrać i poszatkować w słupki. Obraną pomarańczę podzielić na cząstki. Winogrona przepołowić. Kapustę, sparzoną cebulę i owoce wymieszać w misce, dodając olej i estragon. Na koniec posypać orzechami.


(przepis z książeczki "Potrawy wigilijne i świąteczne")

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze