Obsługiwane przez usługę Blogger.

Naleśniki z serem

By 16:45 , , , ,

To chyba jedna ze sztandarowych potraw polskiej kuchni, przynajmniej w kategorii domowych obiadów na co dzień. Lubiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Naleśniki ze słodkim nadzieniem z dobrego, polskiego twarogu, obowiązkowo podsmażone na maśle, są po prostu pyszne w swojej prostocie. Na pewno wielu z Was ma do nich sentyment (tak jak i ja) i kojarzą się Wam z dzieciństwem. 
Przyznam, że nie jadłam ich od baaardzo dawna, dlatego z przyjemnością przypomniałam sobie ten smak :) 

 Photobucket 

NALEŚNIKI Z SEREM 
(4 porcje) 
8 naleśników (przepis podstawowy klik!), 
350-400g półtłustego twarogu, 
1 żółtko (surowe), 
2 łyżki cukru, 
1 łyżeczka cukru waniliowego, 
2-3 łyżki śmietany, 
masło klarowane do smażenia, 
cukier puder do posypania 

Twaróg przetrzeć przez sitko. Dodać żółtko, cukier, cukier waniliowy i tyle śmietany, aby otrzymać konsystencję gęstej pasty. Całość dokładnie wymieszać. 
Na każdy naleśnik nałożyć solidną łyżkę twarogu i rozsmarować go na jednej połowie. Złożyć na pół, a następnie jeszcze raz na pół. 
Na patelni rozgrzać masło klarowane i zrumienić na nim z obu stron naleśniki. Zdjąć z patelni i osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. 
Podawać gorące, oprószone cukrem pudrem.

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Ja często jadam naleśniki na śniadanie. :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. Idealne na śniadanie .:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak naleśników z serem to smak chyba niejednego dzieciństwa :) Ja zamiast cukru waniliowego dodaję cukru z wanilią własnej roboty (gdzieś kiedyś znalazłem w sieci przepis). A gotowe już naleśniki układam w tortownicy wysmarowanej lekko masłem, kładę plasterki masła na wierzch i do pieca na 120 stopni na 10 minut. W takim przedświątecznym okresie to zdarza mi się jeszcze posypać je cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też używam domowej roboty cukru waniliowego, dlatego napisałam waniliowego a nie waniliNOwego ;)

      Usuń
  4. Moja babcia robiła takie, tylko jeszcze dodawała do masy serowej roztarte suche listki mięty pieprzowej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj akurat robiłam naleśniki, ale w wersji ze szpinakiem i z innego przepisu. Dzisiaj zrobię z Twojego i porównam, które ciasto lepsze! :)
    Myślisz, że typ mąki jakoś znacząco wpływa na smak naleśników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Między mąką tortową a np. typem 650 nie ma większej różnicy jeśli chodzi o naleśniki. Jeżeli używamy jednak mąki razowej (typ 2000) to już różnica jest znaczna - takie naleśniki są jak wiadomo zdrowsze, ale też podatniejsze na "rozwalanie się", no i smakują inaczej :)

      Usuń