Obsługiwane przez usługę Blogger.

Gulasz z boczniaków

By 10:15 , , ,

Niezmiernie miło mi poinformować, że od wczoraj dostępny jest kolejny, zimowy numer „Apetytu” - magazynu małopolskich blogerów kulinarnych. Znajdziecie w nim także sześć moich przepisów :) Magazyn można przeczytać, klikając TUTAJ :) 

Jednym z zamieszczonych w magazynie przepisów jest warzywno-grzybowy gulasz, który robiłam już kilka razy. Jest sycący i aromatyczny; gwarantuję zatem, że posmakuje nie tylko wegetarianom ;) Doskonale sprawdza się w roli ciepłej kolacji, zwłaszcza teraz, w jesienno-zimowym okresie. 

Photobucket 

GULASZ Z BOCZNIAKÓW 
(3-4 porcje)
250g boczniaków, 
3 czerwone papryki, 
1 średnia cukinia, 
1 duża cebula, 
2 ząbki czosnku, 
400ml bulionu warzywnego, 
1 liść laurowy, 
2 ziarna ziela angielskiego, 
2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
2 łyżki oleju, 
1 łyżeczka słodkiej papryki, 
½ łyżeczki ostrej papryki, 
suszony majeranek, 
tymianek i bazylia, 
świeża natka pietruszki, 
sól i pieprz 

Boczniaki i papryki pokroić w paski, cukinię w ćwierćplasterki, a cebulę posiekać. W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać boczniaki i smażyć 5 minut. Dodać paprykę i cukinię, smażyć kolejne 5 minut. Wlać bulion, dodać paprykę w proszku, ziele i liść laurowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i zioła, wymieszać i gotować jeszcze chwilę bez przykrycia, aż gulasz nabierze odpowiedniej konsystencji. Na koniec doprawić solą i pieprzem. 

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. O, coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dla mnie również, lekkie wspaniałe danie!

    OdpowiedzUsuń
  3. nie było w sklepie boczniaków, dałam więc pieczarki. gulasz wyszedł baaaaaardzo smaczny :) baaardzo :)

    OdpowiedzUsuń