Obsługiwane przez usługę Blogger.

Śledzie w marynacie miodowej

By 19:00 , , ,

Śledź pojawi się na świątecznym stole zapewne u większości Polaków, zatem jeśli ktoś chciałby wypróbować jakiś nowy przepis, to jest to ostatni dzwonek na testy. 
Śledzie w marynacie miodowej kusiły mnie od pewnego czasu, choć z drugiej strony byłam do nich lekko sceptycznie nastawiona... A mój M. nawet bardzo ;) Wbrew czarnym myślom, śledzie okazały się bardzo smaczne – słodycz miodu przełamana jest cytryną i głęboką nutą octu balsamicznego, a wszystko to doskonale się komponuje. M. stwierdził, że jest zaskoczony, że to jest takie dobre i zjadł większość porcji ;) 

A inne pomysły na śledzie znajdziecie dziś na blogach także u Panny Malwinny, Peli i Siankoo :) 

Photobucket 

ŚLEDZIE W MARYNACIE MIODOWEJ 
5 filetów śledziowych a la matjas, 
2 średnie cebule, 
1/3 szklanki oleju, 
1/3 szklanki octu balsamicznego, 
2 łyżki miodu, 
1 łyżeczka suszonego lub świeżego rozmarynu, 
1 cytryna 

Śledzie moczyć kilka godzin w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekane cebule i smażyć, aż się zeszkli. Dodać miód, ocet balsamiczny i rozmaryn. Podgrzewać około 5 minut po czym zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia. Cytrynę pokroić w półplasterki. Śledzie osączyć i pokroić na kawałki. Umieścić w misce lub słoiku, przekładając warstwami cytryny. Zalać sosem miodowym. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 


(na podstawie przepisu z tej strony)

Śledzie Wigilijne 2014 Wigilia 2014

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Ciekawy pomysł na śledzika. Bardzo lubię śledzie i chętnie bym spróbowała właśnie takich. :)

    OdpowiedzUsuń