Obsługiwane przez usługę Blogger.

Potrawka z królika (z mięsa z rosołu)

By 17:45 , , ,

Po przygotowaniu rosołu z królika, zostało mi nieco ugotowanego mięsa, z którego postanowiłam zrobić swojską, domową potrawkę. Przy okazji wykorzystałam także warzywa (pietruszkę i marchewkę) z tejże zupy. W ten sam sposób można przygotować potrawkę z kurczaka lub indyka z rosołu. 

Photobucket 

POTRAWKA Z KRÓLIKA 
(2 porcje)
300g ugotowanego mięsa z królika (z rosołu), 
1 ugotowana pietruszka (z rosołu), 
1 ugotowana marchewka (z rosołu), 
kawałek (5cm) pora, 
½ niewielkiej cebuli, 
1 łyżka klarowanego masła, 
1 łyżka mąki, 
150-200ml rosołu z królika lub bulionu drobiowego, 
1/3 szklanki śmietanki 18% do sosów (z kartonika), 
słodka i ostra papryka w proszku, 
suszony tymianek, 
sól i pieprz, 
natka pietruszki 

W rondlu rozgrzać masło i wrzucić posiekaną cebulę . Gdy się zeszkli, wsypać mąkę i smażyć krótką chwilę. Wlać rosół i cały czas mieszając trzepaczką, doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojonego w plasterki pora i gotować 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy por będzie miękki, wlać śmietankę. Jeśli sos jest za gęsty, można dolać nieco wody. Następnie dodać mięso oraz pokrojone w plasterki marchew i pietruszkę. Na koniec doprawić solą, pieprzem, tymiankiem oraz papryką w proszku. 

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze