Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym

By 10:15 , , , ,

Dzisiejszy przepis do propozycja dla osób lubiących słodko-ostre połączenia. Kurczak w sosie na bazie miodu i musztardy francuskiej jest błyskawiczny do przygotowania, a do tego niezwykle aromatyczny. Idealny pomysł na posiłek do pracy i szybki obiad w środku tygodnia :) 

 

KURCZAK W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM 
(2 porcje) 
350-400g filetów z piersi kurczaka,
1 solidna łyżka miodu, 
2 łyżeczki musztardy francuskiej (ziarnistej), 
1 ząbek czosnku, 
1 niepełna łyżeczka świeżo startego imbiru, 
½ łyżeczki curry, 
szczypta chili w proszku, 
1 łyżeczka sosu sojowego, 
1 łyżeczka octu balsamicznego, 
1 łyżka oleju 

Mięso pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na złocisty kolor. Wyjąć i odłożyć na bok, a na patelnię dodać starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, po kilkunastu sekundach dodać curry, chili, miód, musztardę, sos sojowy i ocet balsamiczny. Podlać odrobiną wody i wymieszać. Gdy sos się zagotuje, wrzucić kurczaka, dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu jeszcze kilka minut, aby upewnić się, że mięso nie jest w środku surowe. 

Podawać z kuskusem lub ryżem. Ja do kurczaka przygotowałam ryż z warzywami i mango, który doskonale uzupełnił danie :)

Może zainteresuje Cię również

14 komentarze

  1. Fajny przepis, miód i musztarda <3

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie podobny przepis gościł kilka dni temu. Uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja mam zawsze problem z przygotowywaniem kurczaka. No bo niby kurczaka można przygotować na milion sposobów, a u mnie zawsze sól, pieprz, przyprawa do kurczaka i zioła. :) No aż zły jestem na siebie za brak kreatywności :) Masz może jakieś porady, z czym tego kurczaka jeszcze można robić, co dodać :)? Jutro wypróbuję tego z przepisu - dam znać jak wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zobacz przepisy w zakładce "Drób" po prawej stronie bloga http://mirabelkowy.blogspot.com/search/label/Dr%C3%B3b
      Na pewno znajdziesz tam przepisy, które Cię zainteresują :)
      Spróbuj eksperymentować z sosami do kurczaka oraz np. nadziewać filety różnymi nadzieniami (np. szpinak z fetą, suszone pomidory, szynka, niedługo zamieszczę też przepis na filety nadziewane suszonymi śliwkami i serem :) pozdrawiam!

      Usuń
  4. wczoraj zrobiłam na obiad :) lepsze niż u chińczyka :) mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mogę ominąć ocet balsamiczny albo zastąpić czymś innym? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najbliższy zastępnik to ocet winny, chociaż to trochę inny smak. Ale też powinno wyjść smaczne :)

      Usuń
  6. A mogę pominąć sos sojowy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie ma możliwości dodania, no to trudno, ale wtedy trzeba dosolić potrawę.

      Usuń
  7. Baardzo nie lubię sosu sojowego.. nie znoszę wręcz :-( więc na jakim etapie solenie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym samym momencie co sos sojowy, po prostu dodajemy szczyptę soli :)

      Usuń
  8. Super artykuł :) cały blog jest fajny !

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny przepis, idealny pomysł na szybki obiad. dodałam jeszcze czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę.

    OdpowiedzUsuń