Obsługiwane przez usługę Blogger.

Schab pieczony z szałwią

By 10:13 , , ,

Rok temu podawałam przepis na świetny, soczysty schab pod jabłkową kołderką. Nie wszyscy jednak przepadaja za połączeniem mięsa i owoców, dlatego tym razem chciałam Wam pokazać przepis na bardziej wytrawny, winno-ziołowy schab. Ten jest również bardzo soczysty, jednak w tym wypadku musimy pamiętać o częstym skrapianiu mięsa płynami (co mniej więcej 10 minut). Co ważne, schab obowiązkowo obsmażamy przed upieczeniem, a pieczemy nie dłużej niż to koniecznie. Schab ten dodatkowo jest miękki i kruchy, dzięki zastosowaniu soli zmiękczającej mięso. Jest to naturalny produkt – sól z dodatkiem papainy (enzymu z owoców papai), która uczestniczy w rozkładzie białek. Oczywiście bez tego produktu również można się obejść, zastępując go zwykłą solą. 

Polecam na świąteczny obiad - na gorąco lub jako doskonałą, aromatyczną wędlinę na zimno :) 

Photobucket 

SCHAB PIECZONY Z SZAŁWIĄ 
(5-6 porcji) 
1kg schabu bez kości, 
1 szklanka białego wina, 
1 łyżeczka soli zmiękczającej mięso, 
pieprz, 
3 ząbki czosnku, 
ok. 10 listków świeżej szałwii, 
1 łyżka posiekanej świeżej mięty, 
olej lub oliwa

sos: 
1 mała cebula, 
1 solidna łyżka masła, 
1 łyżka mąki, 
ok. ½ szklanki bulionu mięsnego 


Mięso umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami, włożyć do miski. Natrzeć solą zmiękczającą, pieprzem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, posiekaną miętą i posiekanymi 3 listkami szałwii. Posmarować olejem/oliwą i wstawić do lodówki na całą noc. 

Na patelni mocno rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Umieścić w żaroodpornym naczyniu. Skropić winem, obłożyć pozostałymi listkami szałwii. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec bez przykrycia przez 50 minut, często skrapiając winem i wytwarzającymi się sokami. 
Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, okryć folią aluminiową i odstawić na 10 minut, aby „odpoczęło” i soki równomiernie się rozłożyły. 

W rondelku zeszklić na maśle drobno posiekaną cebulę. Dodać mąkę i zasmażać jeszcze chwilę. Następnie wlać płyn zlany z żaroodpornego naczynia, cały czas mieszając, aby powstał jednolity sos. Jeśli płynu jest za mało, dolać bulionu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 
Sos przelać do sosjerki i podawać do schabu.

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Witam!
    Czy można wino zastąpić innym składnikiem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wodą albo sokiem jabłkowym rozcieńczonym pół na pół z wodą :)

    OdpowiedzUsuń