Królik w winno-cytrynowym sosie
Pierwszą potrawą z królika, jaką opublikowałam na blogu były pieczone udka. Do kolejnej potrawy użyłam combra. Udusiłam go w pysznym sosie na bazie białego wina, z nutą cytryny i rozmarynu. Mięso było delikatne, przypominało w smaku pierś indyczą, natomiast sos był przepyszny :)
Idealny obiad na wyjątkowe okazje :)
KRÓLIK W WINNO-CYTRYNOWYM SOSIE
(2 porcje)
2 kawałki królika (u mnie comber, ale mogą być też udka),
½ szklanki białego wina,
2 plastry cytryny,
1 łyżeczka mąki,
4 łyżki śmietanki 18% do sosów (z kartonika),
1 łyżeczka cukru,
½ łyżeczki musztardy,
1 ząbek czosnku,
szczypta suszonego rozmarynu,
słodka papryka w proszku,
sól i pieprz,
1 łyżka masła klarowanego
W głębokiej patelni rozgrzać masło. Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Obsmażyć ze wszystkich stron na złocisty kolor. Następnie wlać wino, dodać czosnek pokrojony w plasterki, plastry cytryny, cukier i rozmaryn. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 40-50 minut, w razie potrzeby dolewając nieco wody. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je z patelni razem z plastrami cytryny.
Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody i wlać do sosu. Gotować chwilę, mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę oraz musztardę i ponownie wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.
(zainspirowane przepisem stąd)
2 komentarze
brzmi pysznie, chętnie bym wypróbowała to danie :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń