Obsługiwane przez usługę Blogger.

Makaron z suszonymi pomidorami, szynką i białym winem

By 10:15 , , , ,

Mijający tydzień dał mi mocno w kość. Jakby tego było mało, odczuwam coraz większe znużenie coraz krótszym dniem i brakiem słońca. Moje niechciejstwo oraz brak czasu odbija się także na gotowaniu – intensywnie szukam jak najprostszych przepisów, które da się zrobić maksymalnie w pół godziny (a najlepiej w kwadrans:P) Jednym z takich przepisów jest ten oto makaron, który swoim kolorem i aromatem pobudza zmysły i przypomina o cieplejszym klimacie :) 

 

 
 

MAKARON Z SUSZONYMI POMIDORAMI, SZYNKĄ I BIAŁYM WINEM 
(2 porcje) 
  • 180-200g makaronu (u mnie penne), 
  • 4-5 kawałków suszonych pomidorów w oleju, 
  • 2-3 cieniutkie plastry wędzonej szynki (np. szwarcwaldzkiej albo parmeńskiej), 
  • 100ml białego wina, 
  • 100ml śmietanki 30% lub 18% (tej do sosów, z kartonika), 
  • ½ niewielkiej cebuli, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • szczypta słodkiej papryki w proszku,
  • odrobina chili w proszku, 
  • 1 łyżka startego parmezanu, 
  • świeża bazylia, 
  • sól i świeżo mielony pieprz 
 

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami. Wrzucić posiekaną cebulę i pokrojoną szynkę. Gdy szynka ładnie się podsmaży, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę słodkiej papryki w proszku i odrobinę chili w proszku. Po kilkunastu sekundach wlać wino i śmietankę. Gotować kilka minut, a gdy sos nieco zgęstnieje, dodać drobno posiekane pomidory. Doprawić pieprzem i gotować jeszcze około minuty. 
W tym czasie makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i od razu wymieszać z sosem. 
Przed podaniem każdą porcję posypać parmezanem i listkami bazylii. 
 
 


(zainspirowane przepisem stąd, z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. ostatnio eksperymentujemy w domu z makaronami... kradnę do wypróbowania : ) no i życzę słońca!

    OdpowiedzUsuń