Obsługiwane przez usługę Blogger.

Korzenne kopytka z marchewką

By 13:35 , , ,

Kopytka z dodatkiem marchewki oraz korzennych przypraw to fajna odmiana od zwykłych klusek. Dzięki marchwi nabierają ładnego, pomarańczowego koloru, a gotowanie w przyprawach nadaje im delikatnego, subtelnego korzennego smaku, który dobrze komponuje się z różnymi sosami i surówkami. 
Polecamy :) 

Photobucket 

KORZENNE KOPYTKA Z MARCHEWKĄ
(4 porcje) 
1 kg ziemniaków,
3 średnie marchewki, 
2 cebule, 
2 jajka, 
ok. 2 szklanki mąki, 
2-3 ziarenka jałowca, 
½ łyżeczki curry, 
szczypta mielonego kminku, 
szczypta mielonego imbiru, 
szczypta ziołowego pieprzu, 
1 lub 2 ząbki czosnku, 
sól 

Ziemniaki, marchew , cebule i ząbki czosnku obrać. Ziemniaki przekroić na połówki, marchew na duże kawałki, cebule na ćwiartki, a czosnek na plasterki. Wszystko to umieścić w garnku i zalać wodą tak, by były przykryte. Dodać szczyptę soli wszystkie pozostałe przyprawy. Gotować pod przykryciem przez 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Odcedzić, usunąć ziarna jałowca i zostawić na chwilę do odparowania. Jeszcze ciepłe ziemniaki utłuc praską na puree, natomiast marchew, cebule i czosnek zmiksować blenderem na gładko (uwaga, nie blendować ziemniaków, bo wyjdzie do niczego się nie nadający, ziemniaczany glut!). Jeśli ktoś posiada maszynkę do mielenia mięsa, najwygodniej jest zmielić w niej wszystkie warzywa. 
Do zmiksowanych warzyw dodać jajka i mąkę, zagnieść gładkie, miękkie ciasto. Na podsypanym mąką blacie uformować 3 wałki, każdy pokroić na ukośne kopytka. 
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Gotować kopytka partiami, przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować cedzakową łyżką. 

 Podawać z sosem grzybowym, pomidorowym lub mięsnym. 


(na podstawie przepisu z jednego ze starych numerów „Poradnika Domowego” z moimi zmianami) 

 

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze