Waniliowa babka na bitej śmietanie
Babka z dodatkiem bitej śmietany zaintrygowała mnie do tego stopnia, że musiałam – z czystej ciekawości – wypróbować ten przepis. Składnik ten jest dość nietypowy, a przynajmniej ja nigdy dotąd nie spotkałam się z takim pomysłem. Bita śmietana sprawia, że ciasto jest delikatne i puszyste, choć smaku raczej nie zmienia i wątpię, by ktokolwiek odgadł jej obecność ;)
Minusem jest niestety to, że bita śmietana jest składnikiem obciążającym i z tego powodu może wyjść zakalec. Mnie na szczęście udało się tego uniknąć i chociaż ciasto trochę opadło po upieczeniu, to śladu zakalca nie było :)
Moim patentem na brak zakalca jest delikatne mieszanie ciasta trzepaczką po dodaniu mąki (i nie używanie do tego celu miksera) i to tylko do momentu połączenia się składników. Z mojego doświadczenia wiem, że zbyt długie ucieranie ciasta zwiększa ryzyko zakalca.
Jeśli lubicie eksperymenty, to zachęcam do wypróbowania – babka jest smaczna i świetnie pasuje do szklanki mleka lub popołudniowej kawy :)
WANILIOWA BABKA NA BITEJ ŚMIETANIE
2 szklanki mąki pszennej,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%,
3 duże jajka,
2/3 szklanki cukru,
2 czubate łyżki cukru z wanilią
+ masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Foremkę do babki wysmarować miękkim masłem i wysypać bułką tartą.
Zimną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. W drugiej misce zmiksować jajka z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa zrobi się jasna i puszysta. Dodać ubitą kremówkę i połączyć za pomocą trzepaczki lub łyżki. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie wymieszać trzepaczką/łyżką. Ciasto przelać do foremki i piec przez około 30-35 minut, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wówczas wyłączyć piekarnik i przez 15-20 minut studzić babkę przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie można wyjąć ją z foremki i zostawić do całkowitego wystudzenia.
(przepis z blogu Silver Teaspoon, z moimi małymi zmianami)
3 komentarze
Wspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBita śmietana? Wow, coś nowego:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis... Zapisuję i może się skuszę.
OdpowiedzUsuń