Rotolo z kurczakiem i szpinakiem
Rotolo, czyli małe roladki zwinięte z płatów makaronu lasagne. Jest z nimi trochę więcej roboty niż przy standardowej lasangne, ale trzeba przyznać, że wygląda naprawdę efektownie. Najlepiej użyć w tym wypadku świeżego makaronu lasagne, ale można także użyć suchego i ugotować go tak, by był al dente :)
Drugą ciekawostką w tym przepisie jest użycie włoskiego sera Bel Paese. Po jego wyglądzie spodziewałam się raczej czegoś w typie camemberta, jednak w smaku okazał się być znacznie bliżej twardej mozzarelli (tej sprzedawanej bez solanki). Myślę więc, że śmiało możecie zastąpić ten ser właśnie tą twardszą odmianą mozzarelli.
Przepis zdecydowanie godny polecenia i pyszny!
ROTOLO Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM
(3-4 porcje)
250g świeżego makaronu lasagne lub 9 płatów suchego,
300g filetu z piersi kurczaka,
1 opakowanie mrożonego siekanego szpinaku,
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
250g sera Bel Paese lub twardszej mozzarelli,
50g startego parmezanu,
700g passaty pomidorowej,
sól i pieprz,
suszony tymianek, bazylia, oregano,
oliwa
Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem oraz ziołami. Usmażyć na patelni na odrobinie oliwy, a następnie pokroić w bardzo drobną kostkę.
Na patelnię po usmażeniu kurczaka wlać łyżkę oliwy i wrzucić połowę posiekanej cebuli. Gdy się zeszkli, dodać szpinak i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Dusić, aż szpinak całkowicie się rozmrozi, a nadmiar płynu odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić drugą połowę cebuli. Dodać przeciśnięty przez praskę trzeci ząbek czosnku. Smażyć kilkanaście sekund po czym wlać passatę. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Dusić na niewielkim ogniu przez 10 minut.
W tym czasie w szerokim garnku zagotować wodę i partiami obgotować płaty makaronu – w przypadku świeżego wystarczy po 15 sekund (żeby tylko lekko zmiękł), a w przypadku suchego 4-5 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Na dno żaroodpornego naczynia wylać sos pomidorowy. Ser Bel Paese pokroić w słupki.
Płaty makaronu kłaść pojedynczo na deskę do krojenia. Rozsmarować na nich szpinak, ułożyć kurczaka i słupki sera. Zawinąć i pokroić na roladki długości mniej więcej 4cm. Roladki ułożyć pionowo i ściśle koło siebie na sosie pomidorowym. Całość posypać startym parmezanem.
Zapiekać przez 25-30 minut, aż z wierzchu będą przypieczone.
(przepis z biedronkowej gazetki „Włoskie Smaki” z moimi zmianami)
2 komentarze
Muszę wykorzystać ten przepis;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak i wszystkie dania ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuń