Waniliowa, super kremowa kasza manna
Przepis na tę puszystą, delikatną mannę znam już dobre kilka lat. Swego czasu robiłam ją dość często, później jakoś o niej zapomniałam aż do niedawna... I najwyższa pora odkurzyć przepis, bo jest naprawdę bardzo dobry. Jajko dodane do kaszy nadaje jej gęstości i puszystości. Sprawia to, że śmiało można nazwać ją domową wersją kaszki Smakija ;)
WANILIOWA, SUPER KREMOWA KASZA MANNA
(2 porcje)
400ml mleka,
50g kaszy manny,
1 duże jajko,
3 łyżeczki cukru z wanilią,
+ dodatkowo konfitura wiśniowa lub dowolne owoce
Mleko wlać do rondelka, dodać grysik, cukier i jajko. Dokładnie wymieszać trzepaczką. Gotować na niezbyt dużym ogniu, raz po raz mieszając. Gdy mleko będzie już gorące, a kaszka zacznie gęstnieć, ubijać intensywnie, aby napowietrzyć masę. Gdy kaszka osiągnie odpowiednią konsystencję, zdjąć z ognia i ubijać jeszcze przez chwilę. Kaszę rozlać do miseczek/kubków i podawać z owocami lub konfiturą.
(przepis stąd, z moimi zmianami)
6 komentarze
Takie proste, a takie pyszne! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńdelikatny i lekki deser :)
OdpowiedzUsuńZ jajkiem jeszcze nie próbowałam, koniecznie muszę przetestować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńWlasnie zrobilam i zajadam :) Bardzo dobra, chociaz bez jajka jak dla mnie lepsza :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, to jest przepyszne!!!
OdpowiedzUsuńDodałam aromatu i bardzo dobre ^,^
OdpowiedzUsuń