Obsługiwane przez usługę Blogger.

Waniliowa, super kremowa kasza manna

By 10:35 , , ,

Przepis na tę puszystą, delikatną mannę znam już dobre kilka lat. Swego czasu robiłam ją dość często, później jakoś o niej zapomniałam aż do niedawna... I najwyższa pora odkurzyć przepis, bo jest naprawdę bardzo dobry. Jajko dodane do kaszy nadaje jej gęstości i puszystości. Sprawia to, że śmiało można nazwać ją domową wersją kaszki Smakija ;) 

Photobucket 

WANILIOWA, SUPER KREMOWA KASZA MANNA
(2 porcje) 
400ml mleka, 
50g kaszy manny, 
1 duże jajko, 
3 łyżeczki cukru z wanilią
+ dodatkowo konfitura wiśniowa lub dowolne owoce 

Mleko wlać do rondelka, dodać grysik, cukier i jajko. Dokładnie wymieszać trzepaczką. Gotować na niezbyt dużym ogniu, raz po raz mieszając. Gdy mleko będzie już gorące, a kaszka zacznie gęstnieć, ubijać intensywnie, aby napowietrzyć masę. Gdy kaszka osiągnie odpowiednią konsystencję, zdjąć z ognia i ubijać jeszcze przez chwilę. Kaszę rozlać do miseczek/kubków i podawać z owocami lub konfiturą. 


(przepis stąd, z moimi zmianami) 

Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Takie proste, a takie pyszne! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z jajkiem jeszcze nie próbowałam, koniecznie muszę przetestować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlasnie zrobilam i zajadam :) Bardzo dobra, chociaz bez jajka jak dla mnie lepsza :)

    OdpowiedzUsuń