Tarta a la żurek z białą kiełbasą i jajkiem
Akcję Wielkanocne Smaki po raz piąty czas zacząć :) Razem z Panną Malwinną i Anią zaczynamy ją wyjątkowo smakowicie, ponieważ tematem przewodnim naszego wspólnego gotowania była biała kiełbasa :)
Jeśli pomyślicie o wielkanocnym stole, obowiązkowo pojawiają się na nim jajka, a często także biała kiełbasa i żurek. A gdyby tak połączyć te 3 potrawy w jedną, tworząc pyszną tartę o smaku żurku z kiełbasą i jajkami?
Przyznam, że początkowo trochę się wahałam, ponieważ do zrobienia żurkowej zalewy niezbędny okazał się żurek w proszku. Nigdy dotąd takowego nie jadłam, ponieważ zasadniczo nie uznaję zup w proszku. Ku mojemu zdziwieniu, w składzie żurku nie było utwardzonego tłuszczu roślinnego ani glutaminianu, które często pojawiają się w tego typu proszkowych półproduktach. Uznałam więc, że raz mogę się skusić i zaryzykować ;)
Tarta okazała się absolutnie przepyszna. Spodziewałam się, że będzie smaczna, ale nie że aż tak ;) Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. W sam raz doprawiona i... wyjątkowo wielkanocna :)
Uważam, że taka tarta świetnie sprawdzi się na świątecznym stole jako oryginalna, a przy tym uroczo swojska przystawka.
PS Choć na zdjęciu tego nie widać, białej kiełbasy jest w tarcie całkiem sporo - po prostu została przykryta zalewą ;)
TARTA A LA ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM
ciasto:
220g mąki,
110g masła,
1 żółtko,
szczypta soli,
ok. 4 łyżki zimnej wody
nadzienie:
3 białe parzone kiełbaski,
2 jajka ugotowane na twardo,
300g śmietany 12%,
1 surowe jajko,
1 białko (pozostałe po zrobieniu ciasta),
4 czubata łyżka żurku w proszku,
1 mały ząbek czosnku,
sól i pieprz
+ świeży szczypiorek do posypania
Masło posiekać razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodać sól, żółtko i wodę, zagnieść ciasto. Rozwałkować na blacie podsypanym mąką i wykleić nim formę do tarty o średnicy 26cm. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Włożyć foremkę z ciastem i piec, aż zacznie robić się złociste (około 15-20 minut). Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić w plasterki. Kiełbaski obrać z osłonek i również pokroić w plastry. Razem z jajkami ułożyć na zapieczonym spodzie. Śmietanę wymieszać z jajkiem, białkiem, żurkiem w proszku, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i pieprzem do smaku.Powstałym sosem zalać tartę. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20-25 minut, aż masa się zetnie. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
(inspiracja stąd i stąd)
7 komentarze
Bardzo efektowne rozpoczęcie akcji u Ciebie. Świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Wspaniały pomysł!
OdpowiedzUsuńTarta na słono - jestem zdecydowanie na taaak! Uwielbiam białą kiełbasę, jajka... Taki żurek w postaci tarty to nie jest byle co! Bardzo chętnie bym sobie zjadł coś takiego. Namówię mamę, żeby mi zrobiła coś takiego na święta, oczywiście jej pomogę. Sam to obawiam się, że nie dam rady.
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńZrobiłam na te Święta, wszystkim bardzo smakowała. Polecam !!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) pozdrawiam! :)
UsuńAle fajowy pomysł! Rewelacja
OdpowiedzUsuń